Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: De ce, de la Independență încoace, Guvernele au gândit doar pe termen scurt

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Faptul că Republica Moldova nu are parte de o dezvoltare economică și socială normală derivă și din faptul că Guvernele care s-au perindat până acum nu au avut o strategie de lungă durată, ci au gândit pe termen scurt.
Opinie: De ce, de la Independență încoace, Guvernele au gândit doar pe termen scurt

Economistul Veaceslav Ioniță menționează că premierii și Guvernele de la Chișinău, în ultimii 28 de ani, nu au avut planuri de lungă durată pentru țară, însă au încercat să rezolve problemele existente în Republica Moldova pe moment. Și nu ar fi doar vina celor care s-au perindat în acest fotoliu, ci s-au moștenit problemele și datoriile.

”De la independență încoace, toate Guvernele au fost nevoite să gândească pe termen scurt, întrucât trebuiau să rezolve problemele existente ori moștenite. Cel mai important este să restabilim încrederea partenerilor externi, întrucât altfel va fi foarte dificil”, de această părere este economistul Veaceslav Ioniță. 

Potrivit expertului, anul 2014 a fost un unul investițional pentru Republica Moldova, singurul de o astfel de anvergură în ultimii 28 de ani. Lucru care ar trebui să se întâmple și în perioada imediat următoare, întrucât Guvernul Moldovei speră ca anul viitor să obțină în jur 1,8 miliarde de lei sub formă de granturi din partea partenerilor externi.

”În 2014 am primit granturi în valoare de patru milioane de lei, iar împrumuturile au constitut 2,4 miliarde, însă s-a investit foarte mult, inclusiv în infrastructură. Aș vrea să aud în spațiul public mai multe mesaje care m-ar face să cred că Moldova va primi aceste granturi și în 2020” spune Ioniță.

Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de 7,4 milioane de lei sau 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Pentru finanțarea deficitului bugetar vor fi utilizate resurse atât externe, cât și interne.

Fluxul de știri
0