Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ortodocșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Nicolae: În biserici sunt oficiate slujbe

© Photo : Cuvantul-ortodox.roИкона Святого Николая
Икона Святого Николая - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni. El este unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai creștinătății.

CHIȘINĂU, 19 dec - Sputnik. În bisericile din Republica Moldova sunt oficiate astăzi slujbe în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae. 

În această zi, enoriașii au dezlegare la pește, iar preoții le recomandă să acorde o importanță mai mică obiceiurilor populare precreștine, care sunt străine de Sfânta Tradiție.

Icoana Sfântului Ierarh Spiridon - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna decembrie

Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ținutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Sfântul este considerat ocrotitor al copiilor și apărător al Dreptei Credințe.

În calitatea sa de ierarh, Sfântul Nicolae și-a dedicat activitatea slujirii credincioșilor, manifestând grijă deosebită față de săraci. Îi ajuta cu bani, însă faptele sale mereu erau învăluite de mister, astfel că cei care erau ajutați nu cunoșteau din partea cui vine ajutorul. De aici și credința că Moș Nicolae vine noaptea pe furiș la copii cuminți pentru a le aduce daruri. Astfel, exemplul său trebuie să fie urmat de toți creștinii, aducând bucurie celor din jur.

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice pe 6/19 decembrie anul 343, iar din anul 1087, moaştele sale se păstrează în orașul Bari, din sudul Italiei.

Mare apărător al ortodoxiei

La primul Sinod Ecumenic de la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Atunci Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Potrivit datelor statistice, astăzi își sărbătoresc onomastica peste 90 de mii de moldoveni.

Fluxul de știri
0