Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creșterea economiei nu îi impresionează pe economiști: Care este motivul

CC0 / Pixabay / stevepb / Economie
Economie - Sputnik Moldova
Abonare
Economia moldovenească a crescut cu 4,3 procente în trimestrul trei al anului, în raport cu aceeași perioadă a anului precedent, depășind deocamdată prognozele FMI pentru 2019.

Gheorghe Căpăţână - Sputnik Moldova
Care este ponderea domeniului IT în PIB?
CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Potrivit Biroului Național de Statistică, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o creștere de 4,3 la sută în nouă luni ale anului 2019. Una dintre cele mai mari contribuții la creșterea economiei moldovenești a avut-o comerțul, serviciile de transport și reparație, serviciile hoteliere și de alimentație publică, atingând cota de 1,4 procente. Agricultura, silvicultura și piscicultura au avut un aport la creștere economiei moldovenești de nici unu la sută.

”Pentru economia moldovenească o creștere de sub șapte la sută nu reprezintă un avans calitativ, ci unul cantitativ. Este dificil să identifici un factor exact care ar aduce o creștere considerabilă a PIB-ului. Totuși, o soluție ar fi o politică monetară impusă de Banca Națională care ar stimula băncile să finanțeze businessul”, explică economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul unei emisiuni realizată de studioul Sputnik Moldova.

Pe de altă parte, un efect negativ asupra creșterii economice l-au avut tranzacțiile imobiliare, asistența socială și administrația publică. Pentru 2019, FMI a prognozat o creştere a economiei de 3,5 la sută.

Fluxul de știri
0