Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine trebuie să plătească datoria enormă a Transnistriei pentru gazele naturale

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
Regiunea transnistreană are datorii mari pentru achiziția gazelor naturale. Cele peste șase miliarde de dolari datorați de transnistreni ar trebui să fie achitate tot de ei și nu de locuitorii de pe malul drept al Nistrului, spune președintele Moldova Gaz, Vadim Ceban.
Cine trebuie să plătească pentru datoria enormă la gazele naturale a Transnistriei

Vadim Ceban a precizat că ”Moldovagaz” are datorii totale față de furnizorul din Rusia de 7,4 miliarde de dolari, însă majoritatea sunt acumulate de regiunea transnistreană. Datoria Chișinăului este de 450 de milioane de dolari.

”Regiunea transnistreană trebuie să caute singură soluții pentru a-și achita datoriile acumulate față de furnizorul rus de gaze naturale, noi avem datoriile noastre”, spune Ceban.

Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a mai prezentat că, indiferent de rezultatele negocierilor dintre Ucraina și Federația Rusă, din 1 ianuarie 2020, cetățenii Republica Moldova vor fi asigurați cu gaze naturale. În caz de necesitate, în regim revers prin coridorul Transbalcanic. Totodată, șeful de la Moldova Gaz spune că Republica Moldova va semna în scurt timp și contractul cu Gazprom.

”Până la sfârșitul anului 2019, toate actele ce țin de prelungirea contractelor de furnizare a gazelor naturale de către Gazprom către Republica Moldova vor fi semnate de ambele părți”, spune Ceban

Potrivit șefului Moldovagaz, în momentul de față prețul la gaze nu va suferi schimbări, datorită rezervelor interne, economiilor obținute de întreprindere și prețului mai mic la achiziție.

Fluxul de știri
0