Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Deputații vor să le taie din pâinea președinților de raioane

© Sputnik / OsmatescoArina Spătaru
Arina Spătaru  - Sputnik Moldova
Abonare
Raioanele sunt un model de administrare teritorială dur criticat atât de către experții din domeniu, președinții de raioane, cât și de o bună parte a deputaților.
Deputații vor să le taie din pâinea președinților de raioane

De ceva timp se vorbește despre necesitatea lichidării raioanelor și ineficiența acestora, care sunt, de altfel, niște centre de repartizare și risipire a banilor publici. Deputatul Arina Spătaru susține că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să revadă această formă de administrare, respectiv să lichideze raioanele. 

”O reformă a administrației publicie locale se face cu cel puțin un an de zile până la alegerile locale. Aceste raioane trebuie să dispară, întrucât sunt prea multe. Trebuie să mărim independența autorităților locale și să micșorăm cheltuielile administrației centrale. Anterior, președinții de raioane erau acei observatori ai guvernării care veneau cu mesaje strict politice și repartizau banii. Noi oricum am reușit să schimbăm statutul președinților de raion”, a declarat Arina Spătaru.

Astfel, potrivit deputatului, dacă în anul 2020  va exista voință politică, atunci se vor face multe lucruri pe agenta reformelor în ceea ce ține de administrațiile publice locale, iar primii pași deja au început. 

Recent și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat că autoritățile ar trebui să lichideze raioanele, întrucât nu sunt altceva decât un centru de risipire a banului public.

Fluxul de știri
0