Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Inedit: Ce nu știai despre cimitirele ortodoxe din Moldova - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariАрмянское кладбище
Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Abonare
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei invită la o lansare de carte inedită pentru spațiul în care trăim.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Istoricul cimitirelor vechi, tipologia spațiilor funerare, legislația privind edificarea bisericilor și cimitirelor, toate sunt expuse în monografia „Cimitirele ortodoxe din Republica Moldova”, semnată de protoiereul mitrofor Manole Brihuneț.

Cartea va fi lansată și expusă publicului astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Alte aspecte evidențiate în lucrare sunt amenajarea spațiilor funerare, tipologia bisericilor din cimitirele vechi, tipologia monumentelor funerare.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală la 130 de ani. - Sputnik Moldova
Forfotă mare la Muzeul Național de Etnografie: Vezi ce se întâmplă - Foto

Cartea este destinată, în special, specialiștilor arhitecți, istoricilor, studenților și prezintă rezultatul cercetărilor științifice privind cimitirele și monumentele funerare din Republica Moldova.

După multiple cercetări, autorul vede cimitirele ca pe un spațiu cultural, „o arhivă neexplorată despre istoria locală, națională și genealogia neamurilor, exercitând funcții sociale, religioase, educaționale, comemorative”. Autorul este de părere că „atitudinea față de cimitir este un criteriu concludent privind nivelul de civilizație al comunității”.

Lansarea va avea loc astăzi, în sala de conferințe a Muzeului, cu începere de la ora 15:00. Invitați speciali sunt ministrul Educației, Culturii și Cercetării Corneliu Popovici, dar și mitropolitul Moldovei, Î.P.S. Vladimir.

Fluxul de știri
0