Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Temperaturi ridicate în decembrie: Riscurile pentru culturile agricole

© Sputnik / Valeriy Shustov / Accesați arhiva multimediaGhiocei
Ghiocei - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii prognozează temperaturi ridicate până la sfârșitul acestui an. Asta înseamnă că nu vom avea parte de zăpadă la Revelion.

CHIȘINĂU, 17 dec – Sputnik. Luna decembrie este neobișnuit de caldă în acest an. Chiar dacă unii ar spune că aceste temperaturi sunt anormale pentru iarnă, totuși aproximativ aceleași maxime s-au înregistrat și în perioada similară a anului trecut.  

Снег  - Sputnik Moldova
Când vine iarna: Ce temperaturi vom avea în weekend și următoarele 7 zile

În prima jumătate a lunii decembrie a fost cu doar un grad - două mai cald decât în aceeași perioadă din 2018, iar în 2016 termometrele au indicat același valori în luna decembrie. Specialiștii explică acest fenomen prin faptul că partea de Sud și Sud-Est a continentului se află sub influența unor mase de aer calde venite din partea de Nord a Africii.

Specialiștii spun că temperaturile ridicate complică ciclul vegetal al culturilor agricole, dar deocamdată riscuri majore nu sunt. Totuși, precipitațiile ar redresa situația semănăturilor de toamnă.

Meteorologii nu prognozează precipitații abundente în următoarea perioadă. Totuși în data de 22 și 23 decembrie vor cădea ploi nesemnificative.

Potrivit specialiștilor, ninsorile ar fi binevenite pentru ca stratul de zăpadă să permită acumulări de umezeală în sol. Specialiștii spun că valori de +14 grade nu sunt tocmai bune pentru culturile agricole, dar s-a mai întâmplat și în alți ani și nu s-au înregistrat pagube substanțiale.  

Agricultorii așteaptă precipitații pentru ca semănăturile de toamnă să se dezvolte într-un regim cât de cât normal. Anul trecut  în Moldova au fost semănate 320 de mii de hectare de grâu de toamnă, 44 de mii de hectare de orz de toamnă și 42 mii de hectare de rapiță.

Fluxul de știri
0