Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum facem rost de un vin bun pentru masa de Crăciun – sfatul expertului

© Sputnik / Miroslav RotariDiana Lazăr
Diana Lazăr - Sputnik Moldova
Abonare
Unde găsim vinuri de calitate, cu aromă și gust de neuitat, pentru masa de sărbătoare? Aflați de la Diana Lazăr, vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și Guvernului Suediei.
Cum facem rost de un vin bun pentru masa de Crăciun – sfatul expertului

Este dificil să găsim un vin de calitate și conform preferințelor noastre în magazine sau rețelele de supermarket. Motivele sunt următoarele: nu avem competențele necesare pentru a face o alegere potrivită sau nu avem prea multe opțiuni, deoarece nu există o varietate de branduri vinicole pe rafturi. Diana Lazăr, vicedirectoarea proiectului de Competitivitate al USAID Moldova și Guvernului Suediei, ne asigură că putem face rost de un vin bun în vinoteci.

”Daca ne dorim un vin bun, care corespunde preferințelor noastre și meniului de sărbătoare, mergem în vinoteci. Sunt mai multe acum, o bună parte se află amplasate chiar în centrul Capitalei. Aceste crame au sommelieri, care ne ajută să alegem vinul potrivit. Vinotecile au o diversitate mare de branduri vinicole, inclusiv la prețuri accesibile. Mai mult, aici vom găsi vinuri din ediții limitate, de la producători mai mici, care nu au posibilitate să-și vândă produsul în supermarket”, ne-a explicat Diana Lazăr.  

Prin ce se deosebește calitatea vinului din vinoteci de cea din supermarket?

Vinurile expuse în vinoteci păstrează aroma strugurilor și au un gust rafinat.

”În rețelele de supermarket, vinurile sunt, de asemenea, bune și accesibile ca preț. Însă nu trebuie să ne așteptăm că un vin care costă 60 de lei să aibă arome speciale, să fie evoluat. În plus, nu are cine să ne ajute să facem o alegere potrivită”, a precizat Diana Lazăr.

În fiecare weekend, mai multe vinării, restaurante și crame organizează degustări de vinuri. Aceste evenimente oferă consumatorilor posibilitatea să se informeze cu privire la cele mai bune branduri vinicole și să descopere vinul preferat.

”Consumatorul merge, degustă mai multe vinuri și înțelege ce i se potrivește si mai mult, în funcție de calitate și preț. Participarea la o degustare de vinuri costă 150 de lei. Consumatorul are posibilitate să guste din șase vinuri. Și atunci nu riscă să cumpere un vin de 200 de lei care să тг-ш fie pe plac”, a menționat Diana Lazăr.

Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0