Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât timp am putea rezista fără gaz și de ce Moldova este obligată să-și facă rezerve

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Târșu
Mihai Târșu - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în energetică Mihai Târșu spune că Moldova nu dispune la ora actuală de un sistem modern de depozitare a gazelor naturale pentru a fi asigurată pe o perioadă de trei luni în situații de criză.
Cât timp am putea trăi fără gaz și de ce Moldova este obligată să-și facă rezerve de gaz

Expertul în energetică Mihai Târșu spune că Moldova nu dispune la ora actuală de un sistem modern de depozitare a gazelor naturale pentru a fi asigurată pe o perioadă de trei luni în situații de criză.

Gaz - Sputnik Moldova
Moldovagaz pregătește ”Planul B”: De unde vom primi gaze de la 1 ianuarie 2020

Reprezentanții Moldovagaz au declarat că, în contextul separărării operatorilor de sistem din sectorul gazelor naturale, se examinează și posibilitatea ca Moldova să dispună de un sistem de depozitare a gazelor naturale, doar că acest angajament este unul costisitor. Era vorba de crearea unui sistem de depozitare în sudul Moldovei cu prezentarea și unui studiu de fezabilitate din partea BERD.

Suma investițiilor se cifra la 500 de milioane de euro pentru 500 de milioane de metri cubi de gaze, stocate în depozit. O altă soluție pentru țara noastră ar fi că, în cazul în care va fi dat în exploatare gazoductul Iași-Chișinău, Moldova ar putea beneficia de infrastructura de depozitare a gazului nu doar din Ucraina, dar și din România, în special, de depozitele de la Mărgineni cu capacități de trei miliarde metri cubi de gaze stocate.

Expertul Mihai Târșu mai spune că Moldova trebuia deja să înceapă separarea operatorilor de sistem din sectorul gazelor naturale pentru a implementa legislația europeană.

”În acest context, este vorba și de crearea unei infrastructuri de stocare a gazelor naturale pentru a asigura țara timp de trei luni cu gaz din stocurile interne. La ora actuală Moldova poate rezista doar câteva săptămâni privind aprovizionarea cu gaze din import. Planul de separare a operatorului sistemului de transport al gazelor naturale în Moldova ar trebui să înceapă deja, pentru a fi finalizat către anul 2023”, a punctat expertul Mihai Târșu.
Fluxul de știri
0