Pentagonul răspunde Turciei cu privire la posibila închidere a bazei aeriene din Incirlik

© REUTERS / Tobias Schwarzİncirlik'teki Tornado tipi uçaklar
İncirlik'teki Tornado tipi uçaklar - Sputnik Moldova
Abonare
Pentagonul depune eforturi pentru a menține relațiile cu Turcia, în ciuda declarațiilor acesteia privind posibila închidere a bazelor militare din Incirlik și Kurecik ocupate de SUA, potrivit unui purtător de cuvânt al Apărării Statelor Unite.

BUCUREŞTI, 16 dec – Sputnik, Doina Crainic. Pentagonul doreşte să mențină relații bune cu Turcia, în ciuda declarațiilor liderilor ei cu privire la utilizarea de către Statele Unite a bazelor militare din Incirlik și Kurecik, a dezvăluit pentru Sputnik un purtător de cuvânt al Apărării americane.

„Considerăm statutul forțelor noastre din Turcia ca un simbol al angajamentului nostru de câteva decenii de a contribui la apărarea aliatului nostru NATO și a partenerului nostru strategic (…). Ministerul depune eforturi pentru a menține aceste relații, încurajând Turcia să adopte o politică mai constructivă în ceea ce privește [sistemele de apărare] S-400, Siria și alte aspecte care generează dispute”, a declarat purtătorul de cuvânt luni, 16 decembrie. De asemenea, el a amintit rolul Turciei în Afganistan, Kosovo și Irak.

Recep Tayyip Erdogan a declarat anterior că Ankara ar putea închide bazele militare din Incirlik și Kurecik utilizate de SUA, măsură care ar veni ca reacţie la sancțiunile americane în urma achiziționării de către Turcia a sistemelor antiaeriene ruseşti S-400.

Mărul discordiei între Washington și Ankara

Livrarea către Turcia a sistemelor antiaeriene ruseşti S-400 a provocat o criză în relațiile dintre Turcia și Statele Unite. Potrivit lui Recep Tayyip Erdogan, sistemele vor fi pe deplin operaţionale în aprilie 2020.

Washingtonul a cerut retragerea achiziției și, în schimb, achiziționarea de sisteme US Patriot, amenințând cu întârzierea sau chiar anularea vânzării avioanelor de vânătoare F-35 către Turcia, precum și cu aplicarea de sancțiuni conform legii CAATSA, care are scopul de a combate adversarii Americii prin intermediul sancțiunilor. Ankara a refuzat să facă concesii.

Baza Incirlik, situată în provincia Adana din sudul Turciei, este folosită de forțele aeriene americane. De asemenea, stația radar Kurecik din provincia Malatya (sud-est) este folosită ca radar NATO de avertizare timpurie împotriva atacurilor cu rachete balistice și face parte din sistemul de apărare anti-rachetă NATO din Europa.

Fluxul de știri
0