Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii care merg cu mașina în România trebuie să știe asta: Se va întâmpla din 2020

© Sputnik / Miroslav RotariȘofer la volan
Șofer la volan - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Începând cu 1 ianuarie 2020, în România vor apărea unele schimbări în ceea ce privește prețul carburanților, amenzile de circulație, vinieta Oxigen sau polițele RCA. Va fi introdusă o nouă taxă auto.

CHIŞINĂU, 16 dec – Sputnik. Vestea bună este că în 2020, prețurile carburanților la pompă în România vor scădea cu 45 de bani pe litru, dacă legea votată de Parlament pentru scăderea accizei la carburanți, prin eliminarea componentei de 7 eurocenți pe litru, de la 1 ianuarie, nu se modifică ulterior.

Astfel, accizele la carburanți cad sub nivelul accizei minime din Uniunea Europeană, obligatorie pentru fiecare stat membru.

Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Toți șoferii trebuie să știe asta: Vor rămâne fără permis pe loc

De anul viitor, nu mai cresc amenzile din cauza creșterii salariului minim, iar punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei. Guvernul PNL a anunțat că va îngheța punctul de amendă la valoarea actuală, deși, legal, punctul de amendă de circulație e legat de mărimea salariului minim pe economie, informează sigurantafinanciara.ro

Taxa de București, vinieta Oxigen sau noua taxă de poluare pentru zona București-Ilfov va fi plătită începând cu luna martie 2020, potrivit ultimelor declarații ale autorităților. Această taxă ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie 2020, a precizat primarul Gabriela Firea, dar cetățenii trebuie să fie mai bine informați, să înțeleagă beneficiile acestui program, așa că a decis ca primele două luni ale anului viitor să fie dedicate informării și conștientizării acestui demers.

Sursa citată menționează că, de la 1 martie 2020, 2021 pentru Euro 4, prin hotărârea de introducere a vinietei va fi impusă restricționarea circulației pentru mașinile care poluează, masă totală sub cinci tone, pe principalele artere ale Bucureștiului, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, dacă nu plătesc taxă după cum urmează: Mașinile Euro 3 și Euro 4 - accesul va fi permis în baza vinietei Oxigen, în cuantum redus.

Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 - accesul va fi permis pe anumite artere cu vinieta Oxigen, dar acestea vor avea accesul interzis în zonele centrale ale Capitalei. Cea mai scumpă vinietă va fi pentru mașinile non Euro -15 lei/zi și 1.900 de lei/an. Pentru o mașină Euro 4 se vor plăti 5 lei/zi și 500 de lei/an.

La scurt timp după ce a devenit premierul României, Ludovic Orban a declarat că o nouă taxă trebuie concepută ca o taxă de poluare, dar poate fi gândită și ca un impozit variabil, pe proprietate.

Deocamdată nu se știe care va fi prețul RCA, fiindcă prețurile vor rămâne la nivelul actual, însă, pe parcursul anului, am putea vedea scumpiri. Specialiștii dau asigurări că aceste scumpiri nu vor fi foarte mari.

Fluxul de știri
0