Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kremlinul dă o apreciere rezultatelor ”summitului normand”

© Sputnik / Alexey Nikolsky / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин, президент Франции Эммануэль Макрон, федеральный канцлер Германии Ангела Меркель и президент Украины Владимир Зеленский
Президент РФ Владимир Путин, президент Франции Эммануэль Макрон, федеральный канцлер Германии Ангела Меркель и президент Украины Владимир Зеленский - Sputnik Moldova
Abonare
Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei menționa că participanții la întrunirea de la Paris au urmărit un singur scop – reluarea negocierilor în ”formatul normand” după o lungă perioadă de întrerupere a activității.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că o ”avansare crucială” nu a fost înregistrată la summitul în ”formatul normand”

Formatul normand a dus la ameliorarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina - Sputnik Moldova
Video
"Formatul normand" a dus la ameliorarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina

Primul summit din ultimii trei ani al liderilor statelor participante la ”formatul normand” – Rusia, Ucraina, Franța și Germania - a avut loc la Paris pe 9 decembrie. În urma acestuia, liderii au adoptat un comunicat în care au subliniat adeziunea față de Acordurile de la Minsk

”A fost reluat formatul normand după o întrerupere considerabilă – da, a fost reluat. A fost înregistrată o avansare crucială – nu”, a declarat Peskov la Pervîi Canal.

Anterior, el a menționat că participanții la întrunirea de la Paris au urmărit un singur scop – reluarea negocierilor în ”formatul normand” după o lungă perioadă de întrerupere a activității, dar și eforturi reale în aflarea căilor de soluționare a conflictului din sud-estul Ucrainei. Potrivit lui Peskov, au fost făcuți pași importanți în această direcție, dar și mai multe au rămas de făcut.

Potrivit Acordurilor de la Minsk, către sfârșitul lui martie 2020 ar urma să aibă loc retragerea forțelor în trei puncte noi de pe linia de contact în zona Donbas. În afară de aceasta, liderii ”cvartetului normand” au îndemnat părțile să asigure până la sfârșitul anului regimul de încetare a focului și schimbul de prizonieri în formula ”toți pe toți”.

Următoarea întrunire în ”formatul normand” ar trebui să aibă loc peste patru luni.

Fluxul de știri
0