Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât de sigur este fotoliul actualului procuror general: Ce va decide CC în câteva zile

© Sputnik / Miroslav RotariSergiu Sârbu
Sergiu Sârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Sergiu Sârbu consideră că magistrații Curții Constituțlionale ar trebui cât mai repede să se expună pe subiectul legii Procuraturii pentru a fi eliminate toate ambiguitățile care-l fac pe actualul procuror general vulnerabil și dependent de politic.
Cât de sigur este fotoliul actualului procuror general: Ce va decide CC în câteva zile

Potrivit legii, mandatul procurorului general este pe o perioadă de șapte ani, iar procedura de demitere a procurorului general era practic imposibilă până la introducerea unor noi modificări de către fosta majoritate parlamentară PSRM-ACUM. Prin modificările operate la legea Procuraturii, Parlamentul a extins circumstanțele în care poate fi demis un procuror general.

Sergiu Sârbu spune că după modificările la lege, procurorul general poate fi demis din niște motive foarte subiective.

„ La ora actuală conform modificărilor efectuate de Parlament la legea Procuraturii există un mecanism unde o comisie de evaluare a Ministerului Justiției poate propune demiterea procurorului general din niște motive foarte subiective, pentru a- l face mai puțin inamovibil. Această normă noi o considerăm neconstituțională, pe lângă altele care mai sunt în lege, de aceea, CC ar trebui să se expună urgent pe acest subiect”, a punctat Sergiu Sârbu.

Potrivit unor informații magistrații Curții Constituționale urmau să examineze acest subiectl pe data de 16 decembrie. Recent, Comisia de la Veneţia a sugerat Moldovei că este la discreția Curții Constituționale moldovenești să decidă în final dacă modificările la legea procuraturii sânt sau nu constituționale. Proiectul de modificare a Legii Procuraturii, propus de Ministerul Justiției, a fost aprobat de Parlament în lectură finală la sfârșitul lunii septembrie.

 

Fluxul de știri
0