Va veni sau nu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Chișinău: Ce spune Zaharova

© ТАСС/POOL / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a răspuns la întrebările jurnaliștilor din Moldova, în cadrul unei videoconferințe transmise în direct de centrele de presă Sputnik de la Chișinău, Tbilisi și Minsk.

CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a fost întrebată de corespondentul Sputnik Moldova dacă șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, va da curs invitațiilor din partea Chișinăului de a vizita țara nostră. 

”Voi fi corectă și menționez că o astfel de întrevedere nu figurează deocamdată pe agenda ministrului Serghei Lavrov, dar orice invitație care este transmisă pe cale oficială este examinată și, peste o anumită perioadă de timp, se oferă un răspuns. Va trebui însă să fac precizări în acest sens”, a menționat Maria Zaharova. 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, l-a invitat în Republica Moldova pe omologul său rus, Serghei Lavrov, acum câteva zile, în cadrul reuniunii Ministeriale a OSCE de la Bratislava, Slovacia.

Мария Захарова отвечает в прямом эфире на вопросы журналистов - Sputnik Moldova
Maria Zaharova spune cum vor fi lichidate munițiile rusești cu termen expirat din Cobasna

În cadrul videoconferinței susținute astăzi, Maria Zaharova a fost întrebată dacă Moscova se va implica mai activ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, având în vedere că în 2019 procesul de negocieri a intrat în impas. 

Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei a confirmat că implementarea înțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol a încetinit pe parcursul anului 2019 pentru că în dreapta Nistrului situația politică a fost tumultoasă, au avut loc alegeri și s-au schimbat trei guverne. 

”Se poate explica acest lucru ținând cont de procesele electorale care au avut loc la Chișinău. Unii oficiali care erau responsabili de implementarea înțelegerilor dintre cele două maluri ale Nistrului au frânat acest proces. Discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol nu au fost productive”, a declarat Zaharova.

În context, reprezentantul diplomației ruse a menționat că Moscova ține lăgătura constant cu părțile implicate în procesul de negocieri, astfel încât în două săptămâni Chișinăul și Tiraspolul să poată semna protocolul restant al rundei de negocieri în formatul „5+2”, care s-a deșfășurat la Bratislava în luna octombrie. 

Fluxul de știri
0