Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fenomen ceresc rarisim, urmărit și din Moldova – Iată ce se va întâmpla la miezul nopții

CC0 / Pixabay / Pexels / Космос
Космос - Sputnik Moldova
Abonare
În această noapte toate privirile trebuie să fie îndreptate spre cer. Vom avea parte de un spectacol cum nu s-a mai văzut în Moldova.

CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Cea mai frumoasă „ploaie de stele” a anului va putea fi urmărită în această noapte. Este vorba de spectaculosul fenomen stelar denumit Geminide, care va atinge apogeul în această noapte către miezul nopții.

Potrivit Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA), cea mai puternică ploaie de meteoriți se produce în a doua săptămână din decembrie.

NASA a publicat un video cu Geminidele din 2018.

Geminidele se se produc când Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate, nu de o cometă, ci de asteroidul Phaethon descoperit în 1983.

Praful și gritul din atmosferă, când se întâlnesc, provoacă arderea și se transformă într-o rafală de „stele căzătoare”.

Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie provin din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.

Meteorii Geminide sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi.

Stelele căzătoare pot fi observate fără instrument astronomic, doar dacă cerul va fi senin.

Fluxul de știri
0