Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum vrea Moscova să reducă tensiunile dintre Chișinău și Tiraspol: Ce spune Zaharova

© Sputnik / OsmatescoМария Захарова отвечает в прямом эфире на вопросы журналистов В Кишиневе
Мария Захарова отвечает  в прямом эфире на вопросы журналистов В Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, susține o conferință de presă în care răspunde la întrebările jurnaliștilor din Republica Moldova, Georgia, Belarus, Estonia și Letonia.

CHIȘINĂU, 13 dec - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zaharova, a fost întrebată dacă Moscova se va implica mai activ în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, având în vedere că în 2019 procesul de negocieri a intrat în impas. 

Reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei a confirmat că implementarea înțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol a încetinit pe parcursul anului 2019 pentru că în dreapta Nistrului situația politică a fost tumultoasă, au avut loc alegeri și s-au schimbat trei guverne. 

”Se poate explica acest lucru ținând cont de procesele electorale care au avut loc la Chișinău. Unii oficiali care erau responsabili de implementarea înțelegerilor dintre cele două maluri ale Nistrului au frânat acest proces. Discuțiile dintre Chișinău și Tiraspol nu au fost productive”, a declarat Zaharova.

În context, reprezentantul diplomației ruse a menționat că Moscova ține lăgătura constant cu părțile implicate în procesul de negocieri, astfel încât în două săptămâni Chișinăul și Tiraspolul să poată semna protocolul restant al rundei de negocieri în formatul „5+2”, care s-a deșfășurat la Bratislava în luna octombrie. 

”Este necesar să fie semnat acest document, ca să vedem încotro ne orientăm mai departe. Noi observăm că acum Chișinăul și Tiraspolul doar discută problemele, dar nu se iau și măsuri pentru a le rezolva. Părțile trebuie să construiască un sistem de încredere și apoi să înceapă dialogul”, a menționat Maria Zaharova.

În context, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei și-a exprimat speranța că în 2020 OSCE va ține cont de prevederile documentelor semnate în cadrul procesului de negocieri și se vor desfășura cel puțin 5 întâlniri pe an în formatul 5+2.

Днестр - Sputnik Moldova
Societate
Cum poate fi „rupt lanțul violenței”: Planurile ONU pentru Transnistria până în 2022

Maria Zaharova a declarat în context că formula de compromis, propusă de OSCE, pentru reglementarea de problemei transnistrene nu prea ține cont de interesele locuitorilor din stânga Nistrului.

Anterior, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că Chișinăul acceptă propunerea OSCE, dar a menționat că Tiraspolul a insistat în cadrul conferinței de la Bratislava din luna octombrie ca prioritățile Chișinăului să nu figureze în textul protocolului.

Alexandru Flenchea a refuzat să ofere detalii despre conținutul ”formulei de compromis” propusă de Franco Frattini, dar a declarat că Chișinăul va insista în continuare pe asigurarea libertății de circulație, respectarea drepturilor omului în regiune, soluționarea definitivă a problemelor școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană și pe facilitarea comerțului între cele două maluri ale Nistrului, prin unificarea tarifelor vamale și fiscale. 

Fluxul de știri
0