Relațiile bilaterale româno-ruse: ce spune reprezentantul Dumei de Stat aflat la București

Abonare
Potrivit oficialului rus, dialogul dintre România și Rusia există și are mai multe dimensiuni, cum ar fi cea culturală sau economică, precizând că există un potențial enorm de dezvoltare.

BUCUREȘTI, 12 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. În perioada 9-11 decembrie 2019, o delegație a Dumei de Stat, reprezentând Grupul de deputați pentru legăturile cu Parlamentul României, a fost invitată de către președintele Grupului Parlamentar de prietenie cu Federația Rusă din Parlamentul României, Adrian Ampleev.

Delegația rusă a fost condusă de Dmitri Islamov – Partidul ”Rusia Unită”, Olga Alimova – Partidul Comunist al Federației Ruse, Serghei Kriucek – ”Rusia Justă” și Anton Morozov – Partidul Liberal Democrat al Rusiei.

Aceștia susțin că au fost niște zile productive și că au fost impresionați de felul călduros în care au fost primiți.

Sputnik a dorit să afle însă câteva detalii importante referitoare o serie de aspecte privind relațiile bilaterale.

Dmitri Islamov a explicat care este starea dialogului româno-rus la momentul de față.

Oficialul rus a precizat că dialogul nu doar că există, dar și că se realizează pe mai multe dimensiuni – culturală, economică, și, mai mult decât atât, că există un potențial enorm la care cele două părți trebuie să contribuie și să îl dezvolte.

”Acesta și este scopul vizitei noastre din ziua de azi”, a punctat Dmitri Islamov

Mobila românească – cea mai bună

Cu toate acestea, în ciuda semnării Tratatului privind relațiile de cooperare dintre Moscova și București cu un an înainte de aderarea României la NATO, numeroase domenii reciproc avantajoase pentru astfel de cooperare au fost înghețate și, în majoritatea cazurilor, nu din vina Federației Ruse.

Deputatul Anton Morozov a subliniat că NATO este o structură depășită.

”Noi suntem de părere că NATO este o organizație rudimentară, care reprezintă rămășițele Războiului Rece. Rusia nu are de gând să atace pe nimeni, iar existența NATO este posibilă datorită faptului că există un anumit buget care trebuie să fie luat și efectuat”, a punctat Morozov.

La rândul său, șeful delegației a explicat că schimburile comerciale dintre România și Rusia sunt de aproape 5 miliarde de dolari și că, în ceea ce privește schimburile comerciale, acestea nu se rezumă doar la carburanți. Este vorba și despre faptul că România vinde Rusiei piese de Dacia sau de Renault.

”Avem foarte multe perspective pentru dezvoltarea relațiilor economice. Părerea mea personală – eu zic că lipsește mobila românească. Sunt convins că mobila românească este cea mai bună și mai naturală de pe pământ”, a declarat Dmitri Islamov.

Centru Cultural Român la Moscova, o dorință

România și Rusia pot coopera și pe planul educației, Islamov fiind convins că trebuie încheiat un acord guvernamental între țările noastre, care să facă posibilă aprobarea unui program privind relațiile culturale, umanitare, în domeniul învățământului.

”Eu aș vrea să pun accent pe studierea limbii ruse în România și pe studierea limbii române în Rusia. În Rusia, limba română se învață la instituțiile de învățământ superior. Vorbim de Moscova și de Sankt Petersburg”, a spus șeful delegației ruse la București.

Un rol important îl joacă în acest domeniu centrele culturale, în România existând, de altfel Centrul Rus de Știință și Cultură.

”Noi am vrea să apară un astfel de centru – Centrul Cultural Român – la Moscova. Suntem dispuși să acordăm tot sprijinul necesar și am aprecia foarte mult și efortul din partea României pentru deschiderea acestui centru cultural în Rusia”, a adăugat Islamov.
Fluxul de știri
0