Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

"Sicrie pe patru roți": Iată ce pericol comportă jumătate dintre autobuzele de cursă

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaПассажиры в салоне автобуса.
Пассажиры в салоне автобуса. - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Veaceslav Ioniță a analizat situația în domeniul transportului public și a explicat de ce majorarea tarifelor pentru călătorie nu este cea mai bună soluție pentru a remedia problemele din acest sector.

CHIȘINĂU, 12 dec - Sputnik. Expertul Veaceslav Ioniță a trecut în revistă pe blogul său carențele transportului public din Republica Moldova și a propus mai multe soluții pentru înlăturarea lor. În opinia economistului, există trei probleme principale în acest domeniu.

Au crescut cheltuielile curente ale operatorilor de transport

Prima se referă la creșterea costurilor curente ale transportatorilor, având în vedere că ultima majorare a tarifului pentru călătorie a fost operată în 2014, când a crescut de la 38 de bani pentru un kilometru parcurs la 48 de bani. De atunci, salariul mediu pe economie a crescut cu 80%, de la 4.090 la 7.400 de lei în 2019.

Astfel, operatorii de transport au fost nevoiți să majoreze salariile șoferilor, dar în consecință a crescut și numărul de ore de muncă, ceea ce a sporit riscul de insecuritate în trafic. 

Fragmentarea pieței transportului în comun crează haos și insecuritate

Veaceslav Ioniță susține că piața transportului public din țara noastră este cea mai fărămițată din Europa. În Moldova activează în prezent aproape 500 de companii, care efectuează peste 7 mii de curse, inclusiv 4.000 interurbane și peste 3.000 internaționale. 

Mai mult, două treimi dintre autobuzele puse în circulație sunt de capacitate mică (de până la 20 de pasageri), ceea ce înseamnă cheltuieli curente mai mari pentru operatorii de transport.

”Există un număr mare de operatori cu un singur sau 2-3 vehicule, iar între ei nu există nicio formă de cooperare pentru optimizarea rutelor și minimizarea costurilor”, menționează Veaceslav Ioniță.

În opinia economistului, optimizarea curselor interurbane ar permite reducerea costurilor cu cel puțin 20%.

Jumătate dintre unitățile de transport public pun în pericol viața pasagerilor

Veaceslav Ioniță susține că, din cauza costurilor ridicate care nu sunt acoperite prin tarife, operatorii sunt obligați să recurgă la economii riscante în organizarea transportului de pasageri. În opinia expertului, cea mai mare economie se face pe contul investițiilor capitale. Operatorii nu-și pot permite luxul de a renova parcul de autobuze, iar, în consecință, în prezent, pe drumurile țării, circulă 11,5 mii de autobuze cu o vechime de peste 26 de ani.

”Peste 50% dintre autobuse sunt, de fapt, sicrie pe roți, care zilnic pun în pericol viața și securitatea pasagerilor”, a remarcat economistul.

© Photo : Veaceslav IonițăUzura unităților de transport în comun
Sicrie pe patru roți: Iată ce pericol comportă jumătate dintre autobuzele de cursă - Sputnik Moldova
Uzura unităților de transport în comun

Autorul a propus și soluții pentru remedierea problemelor în domeniul transportului public. Pe termen scurt, ar trebui anulate restricțiile de vechime la importul de autobuse.

”Securitatea la trafic se asigură prin alte instrumente, iar limita de vârstă la import nu are nimic cu securitatea transportului de pasageri. Datorită acestei restricții, transportatorii suportă costuri enorme la renovarea parcului, care se reflectă în tarife”, menționează Ioniță.

O soluție pe termen lung ar fi regândirea rețelei de transport interurban, afirmă expertul. 

”Sute de companii, mii de curse, autobuse de capacitate mică, lipsă de cooperare între operatori, cresc nejustificat cu cel puțin 20-30% costurile de transport”, susține Veaceslav Ioniță. 

În plus, ar trebui întreprinse măsuri de creștere a securității în trafic, prin crearea unui sistem eficient și funcțional de verificare zilnică a autobuselor și șoferilor înainte de plecarea în cursă. Expertul crede că majorarea oarbă a tarifelor doar pune pe umerii consumatorilor achitarea unor costuri suplimentare, determinate nu atât de raționamentul economic, cât de ineficiența sistemului existent. Astfel, tarifele ar trebui ajustate treptat, concomitent cu reformarea și optimizarea sistemului de transport public de pasageri.

Fluxul de știri
0