Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reporter Sputnik pe teren: Cască și ochelari de protecție, mască antigaz și bodyguarzi

© Sputnik / Miroslav RotariMihail Konrad
Mihail Konrad - Sputnik Moldova
Abonare
De rând cu clasica specializare „corespondent de război”, presa modernă are nevoie și de noțiunea „corespondent de protest”. În cadrul proiectului SputnikPro, expertul Mihail Konrad a povestit la Chișinău cum lucrează pe teren o jurnalistă de la Sputnik Franța.

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Jurnalistul modern, deși relatează despre evenimente din viața cotidiană, se pomenește uneori în situații periculoase. Evenimente cu risc major sunt, bunăoară, protestele la are demonstranții se confruntă cu forțele de ordine, iar în aplicare sunt puse fumigene, grenade lacrimogene sau tunuri de apă. 

Marina Perekriostova - Sputnik Moldova
Societate
SputnikPro la Chișinău: Tendințele în abordarea „fake news” - master class

Cu cască și ochelari de protecție, mască antigaz și protejată de bodyguarzi – astfel transmite imagini video live de la proteste o jurnalistă de la Sputnik Franța.

Detalii despre modul în care jurnalista relatează de pe teren au fost oferite la Chișinău, în cadrul unui master class organizat joi, 12 decembrie, în sala de conferințe a Agenției Sputnik Moldova, de Mihail Konrad, coordonator SputnikPro în domeniul proiectelor online și new media.  

Inițial, jurnalista transmitea imagini video de la proteste cu telefonul mobil. În prezent, ea poartă un rucsac special pentru videostreaming și o cameră de luat vederi compactă. În toiul evenimentelor, curajoasa jurnalistă lucrează cu două camere concomitent. În mâna dreaptă ține o cameră video pe care stochează înregistrarea, iar în mâna stângă ține camera video cu ajutorul căreia transmite live, via site-ul Sputnik și rețelele de socializare.

De ce are nevoie și de bodyguarzi? Pentru că atunci când filmează este atentă la imagine, existând riscul să nu observe ceea ce se întâmplă în imediata ei apropiere.

„Când trebuie să se retragă, bodyguarzii o ajută să se deplaseze, să evite obstacolele.  (...) Totodată, unii protestatari au o atitudine agresivă față de cei care-i filmează”, a explicat Mihail Konrad.

Imagini video realizate de reporteră pentru Agenția de Presă și Radio Sputnik au fost preluate de-a lungul timpului de posturi tv franceze precum  TF1 și FranceInfo. Neînfricata jurnalistă a fost propusă pentru un premiu internațional, decizia juriului nefiind anunțată încă.

Mihail Konrad - Sputnik Moldova
Societate
Radio Sputnik este nu doar ascultat, dar și privit: Master class la Chișinău

Angajații Sputnik au conceput o trusă specială pentru transmisiunile video din teren ale reporterilor. În acest scop a fost adaptată o servietă din aluminiu, în care sunt așezate toate dispozitivele necesare.  

În opinia lui Mihail Konrad, pe lângă clasica noțiune „corespondent de război”, în presa modernă a devenit evidentă specializarea „corespondent de protest”.  

Master class-ul prezentat de Mihail Konrad a avut genericul „Video, audio, infografică: jucăm după regulile online-ului”.

Evenimentul face parte din programul celui de-al doilea modul al proiectului educațional SputnikPro, desfășurat de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik și consacrat prezentării multimedia a informației și nuanțelor activității cu știrile false (fake news).

Proiectul SputnikPro înseamnă o serie de master-class-uri unice ale celor mai buni manageri media și specialiști cu o vastă experiență în presă, fiind singurul program rusesc de asemenea amploare. Proiectul SputnikPro s-a desfășurat deja în 13 state ale lumii: din Armenia până în India, din Grecia până în China. Din martie 2018, la acest proiect au participat peste 2000 de jurnaliști și manager media, specialiști în PR și angajați ai serviciilor de presă, bloggeri, studenți.

Sputnik este una dintre cele mai importante instituții media internaționale care dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în peste 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză. Sputnik este accesat de peste 60 de milioane de utilizatori în fiecare lună.

Fluxul de știri
0