Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu aveți încredere în instanțele de judecată? - Iată unde vă puteți face dreptate

© Sputnik / Miroslav RotariАлександр Целихов
Александр Целихов - Sputnik Moldova
Abonare
La Chișinău a fost înființată o Curte de Arbitraj care va soluționa litigiile economice, instituția respectivă va fi o alternativă instanțelor de judecată.
Nu aveți încredere în instanțele de judecată? - Iată unde vă puteți face dreptate

Potrivit lui Alexandr Ţelihov, președintele Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, instituția creată va oferi părților aflate în litigiu posibilitatea să aleagă în mod independent arbitrii și modalitatea de examinare a litigiilor.

„Am înființat Curtea de Arbitraj Chișinău sarcina căreia este soluționarea litigiilor între agenții economici sau persoanele fizice, care desfășoară activități economice în raza municipiului. Pe lângă cea din Chișinău, curți de arbitraj vor fi create și la Bălți, Cahul și în UTA Găgăuzia. Avantajele unei Curți de Arbitraj este că o procedură de instanță de judecată durează minimum trei ani, iar în arbitraj o procedură ar putea să dureze maximum șase luni. Litigiul se soluționează de arbitri aleși de către părți conform regulilor stabilite”, a precizat Țelihov.

El mai spune că arbitrajul presupune și costuri reduse. Taxele percepute sunt mai mici decât în instanțele de stat, iar pentru că decizia emisă de Curtea de Arbitraj este definitivă, nu se cheltuiesc bani și timp pentru proceduri de contestare.

La ora actuală, în Moldova există 30 de asociații de arbitraj, iar în anul 2019 au fost examinate prin intermediul arbitrajului  aproximativ 100 de cauze. Legea cu privire la arbitraj a fost adoptată de către Parlament în 1994. Ulterior Legislativul a abrogat vechea lege și în 2008 a adoptat un concept nou privind arbitrajul.

Fluxul de știri
0