Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine poate beneficia de ajutor social și cum poate fi obținut

© Sputnik / Miroslav RotariViorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Abonare
Televizorul și mașina de spălat au fost scoase din lista bunurilor de lux. Cine poate beneficia de ajutor social?
Cine poate beneficia de ajutor social și cum poate fi obținut

Familiile cu venituri mici, bătrânii solitari și familiile în care sunt persoane cu nevoi speciale pot beneficia de ajutor financiar din partea statului. Tot ce trebuie să facă este să completeze o cerere pe care să o depună la asistentul social din localitate. Ulterior, cererea este procesată în mod automatizat de către calculator.

„Solicitantul de ajutor social completează cererea de acordare a ajutorului social. În cerere, el indică veniturile de care dispune și bunurile pe care le are. Semnează această cerere pe propria răspundere. Cererea respectivă este procesată de sistemul informațional, care determină eligibilitatea. Categoric, asistentul social nu poate de sine stătător să calculeze sau să decidă dacă o persoană este eligibilă sau nu pentru ajutor social”, spune ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în studioul Radio Sputnik Moldova.

La stabilirea dreptului pentru ajutor social se iau în calcul atât veniturile sub formă de mijloace bănești, precum și indicatorii de bunăstare.

„Aici se iau în calcul inclusiv anumite bunuri pe care le are persoana numai că nu este vorba de televizor, așa cum de multe ori se invocă, dar este vorba de mașină automată de spălat, calculator, adică un șir de bunuri care se regăsesc într-o listă elaborată cu suportul experților Băncii Mondiale și care reprezintă indicatori de bună stare”, subliniază ministrul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Și pentru că pe an ce trece nivelul de trai al cetățenilor crește și indicatorii de bunăstare sunt revizuiți de către autorități. Astfel, astăzi, televizorul sau mașina auto de spălat nu mai reprezintă bunuri de lux, spune Viorica Dumbrăveanu.

„Întradevăr, în timp, anumite bunuri nu mai sunt bunuri de lux, ci o necesitate. Deja de doi ani, noi revizuim acești indicatori de bunăstare și revizuim acest prag. Să știți că dacă un pensionar are frigider, mașină de spălat, cuptor cu microunde, asta nu înseamnă că nu poate beneficia de ajutor social, deoarece niciunul din aceste bunuri nu-l face neeligibil pentru ajutor social. Aici, ar putea fi doar obiectele de valoare mare cum ar fi un automobil sau un tractor”, adaugă Viorica Dumbrăveanu.

Cert este că beneficiarii de ajutor social sunt vizitați la domiciliu de către o comisie locală, care evaluează veridicitatea situației financiare.

„Vreau să spun că sunt comisii locale care verifică la fața locului cât de corecte au fost aceste date, iar verificările se fac în mod aleatoriu sau în urma anumitor sesizări. Cel mai frecvent, sunt acele sesizări venite din partea cetățenilor”, adaugă Viorica Dumbrăveanu.

Și corectitudinea utilizării banilor primiți este verificată selectiv de către comisii formate din reprezentanţi ai direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei, reprezentanţi delegaţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi reprezentanţi ai societăţii civile, iar în cazul în care se constată încălcarea repetată a obligațiilor asumate se sistează acordarea ajutorului social.

Fluxul de știri
0