Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Profesor universitar, despre sănătatea reproductivă a bărbaților de astăzi

© Sputnik / Miroslav RotariValentin Friptu
Valentin Friptu - Sputnik Moldova
Abonare
Sterilitatea nu este doar o problemă a femeilor: 50% din cazurile de infertilitate sunt din cauza factorilor masculini.
Profesor universitar, despre sănătatea reproductivă a bărbaților de astăzi

Bărbații de astăzi nu mai au capacitatea de reproducere pe care au avut-o bunicii sau străbunicii noștri. Cei mai mulți dintre tinerii de astăzi, care ajung să facă un test de fertilitate, constată că au probleme în ceea ce privește calitatea și cantitatea materialului seminal, motiv pentru care cuplul nu poate concepe urmați.

„Tinerii de astăzi nu mai au acea capacitate de reproducere cum au avut-o strămoșii noștri. Eu sunt în domeniu de 43 de ani, perioadă în care am supravegheat evoluția acestei probleme. Prin anii ‘70, un bărbat fertil avea anumiți parametri, iar astăzi, în anul 2019, acești parametri sunt cu 1/3 mai mici decât acum 50 de ani”, spune doctorul habilitat în medicină, Valentin Friptu.

În contextul în care materialului seminal al bărbaților înregistrează regrese în ceea ce privește cantitatea și calitatea, la fiecare 10 ani se schimbă și normele în ceea ce privește fertilitatea și virilitatea unui bărbat. Astfel, dacă acum 40-50 de ani un bărbat era considerat fertil dacă avea o concentrație de spermatozoizi de 120 de milioane, astăzi – granița de jos a normai a ajuns la doar 15 milioane.

„Și aceeași situație este și în cazul morfologiei celulelor reproductive. Dacă anterior vorbeam că trebuie să fie cel puțin 30% de celule sănătoase, bine dezvoltate, ca un bărbat să fie fertil, astăzi, când vedem o spermogramă cu 4% spunem „slava domnului - este bărbat fertil””, adaugă profesorul universitar Valentin Friptu.

Se întâmplă în condițiile în care foamea, frigul, holera sau alte maladii nu mai sunt o problemă pentru omenire, iar fiecare dintre noi are un nivel de trai mai mult decât satisfăcător. Și totuși, de ce se întâmplă asta?

„De ce generația de astăzi este mai slabă din punct de vedere medical? Din cauza radiației care este peste tot, din cauza modului sedentar de viață. Bărbații de astăzi nu prea se mișcă, stau foarte mult timp în fața calculatorului sau la volan, stau la temperaturi ridicate și încă cu telefonul mobil în buzunar, care influențează calitatea și morfologia spermei”, conchide doctorul habilitat în medicină, Valentin Friptu.

Desigur, și stresul, bolile cu transmitere sexuală, fumatul și alcoolul sunt printre principalii factori care influențează direct calitatea spermei.  

Fluxul de știri
0