Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Peter Michalko, în vizită la Procuratura Generală: Vezi ce s-a întâmplat

© Sputnik / Miroslav RotariPeter Michalko
Peter Michalko  - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a fost în vizită la procurorul general.

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Domeniile de competență ale Procuraturii Generale și ajutorul acordat instituției de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au fost subiecte discutate astăzi de șeful Delegației Peter Michalko cu procurorul general Alexandr Stoianoglo. 

Fadei Nagacevschi - Sputnik Moldova
Ce va fi cu reforma justiției și numirea procurorului general după schimbarea puterii

Cei doi au discutat despre problemele din domeniu și s-au asigurat că justiția în Republica Moldova va sta la fundamentul societății și la baza parteneriatului Uniunii Europene cu Republica Moldova. 

Menționăm, din 29 noiembrie Procuratura Generală are o nouă conducere. Prin decret prezidențial, noul procuror a fost numit Alexandr Stoianoglo. Candidatura acestuia a fost propusă de șeful statului, care a menționat că „Procuraturii Generale urmează a-i fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămână în afara politicului”.

După numirea sa în funcție, Stoianoglo a declarat că de acum încolo Procuratura nu va mai interveni în mod ilegal și abuziv în activitatea agenților economici.

Amintim, procesul de alegere a procurorului general a început încă pe timpul Guvernului Sandu, când ministru al Justiției era Olesea Stamate. La concursul pentru funcția de procuror general au fost admiși 16 din 20 de candidați care și-au depus dosarele. Ulterior, au fost preselectați 4 candidati, care urmau a fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor spre selectia finala. Câteva zile mai târziu, fostul ministru al Justiției a cerut reevaluarea candidaților preselectați.

După căderea Guvernului Sandu, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că legea îl obligă să recunoască rezultatele Comisiei de experți și să transmită candidaturile la CSP.

Alexandru Tănase, despre noul procuror general: Nu va fi niciodată ”omul” cuiva>>>

A doua etapă a concursului, proba interviului, s-a desfășurat pe 28 noiembrie, iar a doua zi a fost numit noul șef la Procuratura Generală.

Stoianoglo este cel de-al zece-lea procuror general al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0