Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Persoanele aflate în concedii maternale sau paternale vor primi pensii mai mari – Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariViorica Dumbraveanu
Viorica Dumbraveanu - Sputnik Moldova
Abonare
Femeile sau bărbații care se află în concedii de îngrijire a copilului de până la vârsta de trei ani vor avea pensii mai mari. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Persoanele aflate în concedii maternale sau paternale vor primi pensii mai mari – Detalii

Din 2020, intră în vigoare o nouă modalitate de calcul a pensiilor pentru mamele sau tații care beneficiază de concedii maternale sau paternale.  Măsura va fi aplicată însă doar persoanelor angajate oficial și care au achitat contribuții sociale.

Potrivit legislației, anii petrecuți în concediile de îngrijire a copiilor până la vârsta de trei ani sunt incluși în stagiul de cotizare. Doar că valoarea pensiei pentru această perioadă este calculată în baza salariului minim.  

”Să facem un calcul: dacă o femeie are un salariu de 3000 de lei și pe parcursul anilor a născut trei copii și s-a aflat în concedii de maternitate, atunci  la calcularea pensiei se ia în considerare veniturile minime asigurate în sumă de 1000 de lei lunar. După 2020 aceste calcule vor fi făcute în baza salariului mediu, de 3000 de lei, dar nu cum este în prezent. Ca urmare, aceste mame erau nemotivate, se aflau într-o situație inechitabilă în raport cu alte persoane care își continuă activitatea. Respectiv, mamele erau condamnate la o pensie mai mica”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

Detalii despre alte măsuri pentru protecția socială a populației, implementate în 2020, aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0