Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Creștin Ortodox 2020

Abonare
Sputnik Moldova publică calendarul celor mai importante sărbători creștin-ortodoxe pentru anul 2020.

Calendar Ortodox 2020

Lucrarea de mântuire, de la creație și până la sfârșitul lumii, este rezumată pe parcursul unui an bisericesc. Biserica Ortodoxă marchează aceste lucruri prin sărbătorile prăznuite în lunile de început și final de an.

Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Viața Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul

Anul bisericesc ortodox are în centrul său praznicul Sfintelor Paști și este împărțit în trei mari faze sau perioade, numite după cartea principală de slujbă folosită de cântăreții de strană în fiecare din aceste perioade și anume:

Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Perioada Triodului (perioada prepascală);

Perioada Penticostarului (perioada pascală);

Crugul anului bisericesc

Perioada Triodului: de la Duminica Vameșului și a Fariseului, cu trei săptămâni înainte de începutul Postului Paștilor, până la Duminica Paștilor — în total zece săptămâni. Primele trei săptămâni din această perioadă alcătuiesc vremea de pregătire sufletească în vederea începerii postului, iar restul de șapte săptămâni — adică însuși Postul Paștilor — este vremea de pregătire, prin pocăință, post și rugăciune, pentru marea sărbătoare a învierii, precedată de amintirea Patimilor lui Hristos care s-a răstignit pentru noi.

Focul Haric, imagine de arhivă - Sputnik Moldova
Când pică Paștele ortodox în 2020, dar și în următorii 5 ani

Perioada Penticostarului: de la Duminica Paștilor până în Duminica I după Rusalii (Duminica Mare) sau a Tuturor Sfinților — în total opt săptămâni.

Perioada Octoihului ține tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc. Durata ei variază în funcție de data Paștilor, scrie preotul și teologul Ene Braniște în cartea ”Liturgica Generală”.

”Prin structura anului bisericesc, așa cum a fost el rânduit, Biserica urmărește ca Persoana și amintirea Domnului să fie prezente în chip tainic, real și continuu în fiecare din zilele și anii vieții creștinilor”, menționează părintele Braniște.

Pe tot parcursul anului bisericesc, cu cele trei mari perioade ale lui, credincioșii trăiesc în mod concret și intens simțirea că repetă viața lui Hristos, că retrăiesc toate evenimentele vieții Lui.

În Sinaxarul peste tot anul de la finalul Ceaslovului, în ziua întâi a lunii septembrie citim că se face pomenirea anului nou bisericesc și începutul indictionului.

Spre deosebire de calendarul civil, Biserica prăznuiește prima zi a anului bisericesc pe 1 septembrie. Biserica prăznuiește această zi, adică începutul Indictionului, pentru că în această zi a intrat Mântuitorul nostru Iisus Hristos în sinagoga iudeilor și a început să propovăduiască Evanghelia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0