Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Italia: Noi tipuri de înşelătorie - au făcut mai multe victime - detalii

© Flickr / Sarah-RoseRome
Rome - Sputnik Moldova
Abonare
Noi tipuri de înşelătorie au făcut mai multe victime în Italia. Moldovenii care au pașaport românesc și care locuiesc în această ţară trebuie să ştie aceste informaţii pentru a evita furtul datelor de pe cardul bancar şi pierderea de bani.

CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik, Doina Crainic. Un tip de înşelătorie care a făcut, în perioada aceasta, mai multe victime în Italia este primirea unui SMS pe telefon în care victimele sunt invitate să intre pe un link pentru a nu le fi blocat accesul la utilitățile poștale, potrivit La Repubblica

În adresa care se deschide li se cere să actualizeze datele la „noul sistem Psd2” pentru a nu le fi „blocat accesul la utilitățile poștale”. În link li se cere să introducă datele de pe cardul bancar, precum și alte date care dau răufăcătorilor cibernetici posibilitatea de a efectua operațiuni în conturile curente ale victimelor.

Multe persoane în Italia au deschis un cont bancar la Banco Posta, de aceea mulți au accesat link-ul din SMS și au fost redirecționați pe o pagină web care, cu excepția adresei URL, era identică în totalitate cu cea a platformei Poste Italiane.

Poşta italiană avertizează cetățenii care primesc un astfel de SMS, ce conține un link spre un site web „sicurezza-clienti.com”, că este de fapt vorba de o tentativă de furt a datelor bancare. La acest link al Poştei italiene instituţia explică în detaliu cum se pot apăra locuitorii Italiei de astfel de înșelătorii, care au loc atât prin SMS, cât și prin email sau alte căi de comunicare.

Un alt tip de înşelătorie care a făcut mai multe victime zilele acestea este legată de contravenții pentru încălcarea regulilor rutiere. Astfel, o femeie din localitatea Caerano di San Marco, provincia Treviso, a primit prin poștă un plic de culoare verde pe care scria „Atti giudiziari”, iar în interior a găsit o amendă pentru încălcarea codului rutier, fiind trecut și numărul de înmatriculare a mașinii ei.

Totuşi, femeia a povestit situaţia pe rețelele de socializare şi a cerut sfaturi, descoperind astfel că este vorba despre o înșelătorie și că multe alte persoane au primit același plic verde, potrivit Oggi Treviso.

Fluxul de știri
0