BRUXELLES, 7 dec - Sputnik, Daniela Porovăț. La întâlnire cu Lavrov, ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio, a ridicat problema embargoului pe alimentație dintre Rusia și UE, arată Sputnik în ediția sa de limbă engleză.
Dialogurile Mediteraneene se încheie astăzi la hotelul St.Regis de la Roma, fiind organizate de Ministerul de Externe al Italiei și de Institutul Internațional de Studii Politice, fiind dedicate unei ”agende pozitive” pentru regiune.
Discuțiile lui Lavrov cu Luigi di Maio s-au concentrat pe chestiunile războiului și păcii în Libia, pe situația din Siria și pe chestiuni bilaterale. Pentru Roma, o asemenea temă este embargoul pus de Rusia pe hrana din UE, care a fost implementată de Moscova în răspuns la sancțiunile UE din 2014 și care a afectat industria alimentară din Italia.
În remarcile sale la conferința de presă de după întâlnirea cu Lavrov, di Maio, ministru de externe din septembrie, a început să vorbească despre brânza italiană.
”I-am explicat lui Lavrov necesitatea să anuleze o sancțiune care, în opinia mea, nu se încadrează în parametrii aplicați produselor europene. Vorbesc despre Parmigiano – un produs special care nu se încadrează în parametri sancțiunilor îndreptate împotriva produselor noastre. Parmezanul, Parmigiano – este unul din cele mai celebre produse ale noastre”, a spus di Maio.
Dialogurile Mediteraneene în 2019
Anul acesta, Dialogurile Mediteraneene, unde Sergei Lavrov s-a adresat diplomaților, politicienilor și jurnaliștilor din toată lumea, s-a axat însă pe orice altceva decât pe standardele de nutriție care îi preocupă pe italieni. Siria și Libia sunt cele două teme la fel de relevante pentru cele mai multe națiuni din UE și de la Mediterană, afectate de fluxul migratoriu din ambele regiuni amintite și care durează deja de ani buni.
Răspunzând acuzațiilor de amestec al Rusiei în Libia, ca și al presupusei prezențe a mercenarilor ruși în confruntările de pe câmpul de luptă, Sergei Lavrov a zis că Moscova este în contact cu toate forțele politice în această țară devastată de conflict și a criticat Washingtonul, NATO și anumite ONG-uri pentru că împărțite sentimente anti-rusești:
”Când vine vorba de zvonuri, care sunt împrăștiat de colegii noștri americani, pare că atunci când vorbim de Mediterana – luați Siria ca exemplu – priviți câți soldați oficiali ai NATO sunt acolo. Nu au fost invitați de nimeni și nimeni nu pune întrebări de ce sunt ei acolo, sau dacă au dreptul să fie acolo. Dar când ceva se întâmplă, Bellingcat și alte ONG-uri vor arunca informația că Rusia face ceva rău undeva”, a declarat Lavrov.
Procesul de pace din Siria a fost o altă temă importantă la Dialogurile Mediteraneene de la Roma. Când Sergei Lavrov a fost întrebat despre situația negocierilor de pace de la Astana și despre eficiența Comitetului Constituțional din Siria, el a menționat discuțiile sale de vineri cu Trimisul Special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, care au avut loc în marja conferinței, spunând că ”nu există stări de panică” din partea lui Pedersen când vine vorba de ambele discuții.
Dialogurile Mediteraneene a fost lansat în 2015 ca un efort de a promova o agendă pozitivă în politica regională și internațională. Sunt axate pe prosperitate, securitate, migrație, societate civilă și cultură. Pe lângă Sergei Lavrov, la conferință participă în mod regulat oficiali de rang înalt din UE, Turcia, Arabia Saudita, SUA, Liban, EAU, Iran, ca și de jurnaliști din toată lumea.