Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Adolescentele din Moldova, victime ale dezinformării și steriotipurilor

© Sputnik / Rodion ProcaLudmila Sîrbu
Ludmila Sîrbu - Sputnik Moldova
Abonare
În anul 2019, când metodele de contracepție sunt atât de accesibile, încă multe din adolescentele din țara noastră se bazează pe steriotipuri și mituri atunci când vine vorba de conceperea unui copil sau întreruperea unei sarcini. De ce se întâmplă asta?
Adolescentele din Moldova, victime ale dezinformării și steriotipurilor

Peste o mie de adolescente cu vârsta de până la 19 ani devin mame în fiecare an, arată datele Biroului Național de Statistică. Cele mai multe dintre acestea nasc copii în afara căsătoriei. Cert este că majoritatea minorelor rămân însărcinate în urma unui act sexual neprotejat sau protejat după metode tradiționale. Se întâmplă în zilele noastre, când sunt atâtea metode de contracepție.

”Studiile arată clar că majoritatea adolescentelor care rămân însărcinate vin din mediul rural, acolo unde persistă mai mult stereotipurile și miturile și nicidecum informația calitativă. De obicei, aceste tinere știu doar că dacă vor rămâne însărcinate își vor face familia de rușine, fiindcă asta li se spune”, a declarat Ludmila Sîrbu, analistă de Programe de Tineret al Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova, în cadrul emisiunii ”Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova.

Cert este că, în Moldova, sunt expuse riscurilor atât cânt rămân însărcinate, fiind în afara căsătoriei, cât și în cazul când încearcă să întrerupă sarcina.

De precizat este că, numai în 2017, 1322 de adolescente cu vârsta de până la 19 ani au devenit mame. Din acestea, 62,6% au născut copii în afara căsătoriei.

Fluxul de știri
0