Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolele sarcinii până la vârsta de 18 ani: anemii, naștere complicată și hemoragii

© Sputnik / Rodion ProcaSvetlana Jubârcă
Svetlana Jubârcă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Riscurile sarcinii și avortului pentru minore și adolescente, explicate de Svetlana Jubârcă, medic ginecolog-obstetrician.
Pericolele sarcinii până la vârsta de 18 ani: anemii, naștere complicată și hemoragii

Sute de adolescente din țara noastră devin mame în fiecare an. În multe cazuri, această experiență este trăită în afara căsătoriei. De asemenea, 10 la sută din numărul total de avorturi înregistrate în ultimul deceniu au fost efectuate minorelor și adolescentelor. Despre pericolele sarcinii la o vârstă timpurie și consecințele avortului a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Svetlana Jubârcă, medic ginecolog-obstetrician din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Potrivit Svetlanei Jubârcă, multe fete nu realizează că sunt însărcinate, până la apariția mișcărilor fetale sau ascund de părinți sarcina. De aceea, nu fac examenele medicale obligatorii și tratamentele necesare, în primele luni de sarcină. În acest caz, dacă tânăra are probleme de sănătate, pe parcursul gravidității, nașterii sau în perioada post-natală pot apărea complicații grave.

”Apar anemia, probleme de creștere intrauterina a fătului. La 15-16 ani organismul fetei crește paralel cu fătul. Bazinul nu este pregătit pentru naștere. Avem, deseori, bazin clinic strâmtat sau bazin anatomic strâmtat. La naștere apare insuficiența forțelor de contracție. Deseori, facem cezariană deoarece fătul e prea mare, sau prea mic. Se întâmplă ca după naștere să survină hemoragii. În concluzie, o fată până la 18 ani nu este pregătită fizic și psihic pentru a purta o sarcină, a naște și a crește un copilaș”, a explicat Svetlanei Jubârcă.

Multe adolescente solicită întreruperea sarcinii. Dacă nu există riscuri pentru sănătatea și viață, medicii le încurajează să păstreze copilul. Svetlana Jubârcă atenționează: avortul poate avea consecințe grave pentru sănătatea unei adolescente.

”Ce înseamnă un avort pentru o adolescenta? Este o problemă mare pentru sănătate. În timpul întreruperii sarcinii, în organism se produce o schimbare hormonală. Când sarcina este întreruptă cu medicamente, evităm complicațiile. Însă în urma unei intervenții chirurgicale pot apărea sterilitate, endometrite (inflamație a mucoasei uterine), infecții”, a precizat Svetlanei Jubârcă.

Aproximativ 2000 de minore și adolescente au născut în anul 2018, potrivit statisticilor.   

Fluxul de știri
0