Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Beneficiezi de tichete de masa: S-ar putea să nu le mai ai - Ce vrea să facă statul cu ele

© Sputnik / Rodion ProcaMihai Bologan
Mihai Bologan - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe asociații de business și experți recomandă Guvernului să nu impoziteze tichetele de masa cu 24% în anul 2020. Ei spun că taxarea acestui sector va fi un semnal negativ pentru investitori și va afecta încrederea mediului de afaceri.

 

Beneficiezi de tichete de masa-ai putea să nu le mai ai-ce vrea să facă statul cu ele.

Directorul Companiei de Cercetări Sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan, a declarat în studioul Sputnik Moldova că, potrivit unui studiu efectuat în rândul companiilor care oferă tichete de masa, 62% dintre acestea nu vor mai acorda tichete de masă din 1 ianuarie 2020, în cazul în care statul le va impozita.

Expertul spune că piața tichetelor de masa în Moldova este una încă foarte mică și acoperă doar jumătate de procent din cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul. Doar aproximativ 5% dintre toți salariații obțin aceste tichete.

Banca mondială - Sputnik Moldova
Banca Mondială a prezentat prognozele economice pentru Moldova în următorii doi ani

„La ora actuală nu este oportun impozitarea tichetelor de masă pentru că aceasta va duce la scăderea indirectă a încasărilor la buget. Pe de altă parte, va lichida această piață. Recomandarea noastră este păstrarea impozitului de 0% pentru tichetele de masa într-o perioadă de cel puțin cinci ani, când numărul de salariați ar putea să ajungă la o masa critică, măcar la 25-30% și atunci statul va câștiga cel puțin din impozitarea indirectă peste 180 de milioane de lei ”, a subliniat Mihai Bologan.

Valoarea nominală totală a tichetelor de masa pe piața Republicii Moldova este estimată la 350 de milioane de lei. Valoarea medie a unui tichet variază între 35 și 45 de lei. La ora actuală aproximativ 55 de mii de persoane beneficiază de tichete de masa, iar 800 de companii oferă acest avantaj angajaților lor.

Fluxul de știri
0