Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Viața persoanelor cu dizabilități după 1 ianuarie 2020: Ce schimbări îi așteaptă

© Sputnik / Miroslav RotariDjulieta Popescu
Djulieta Popescu - Sputnik Moldova
Abonare
Ce fac autoritățile pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă o viață decentă? Aflați de la secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Djulieta Popescu.
Viața persoanelor cu dizabilități după 1 ianuarie 2020: Ce schimbări îi așteaptă

În prezent,  persoanele cu dizabilități primesc o alocație socială care constituie 40 la sută din suma pensiei minime pentru dizabilitate. De la 1 ianuarie 2020, acest cuantum va fi dublat.

”Ca urmare, valoarea alocației sociale va crește în funcție de gradul de dizabilitate. De aceste majorări vor beneficia 12.500 de persoane. Tot de la 1 ianuarie 2020, la stabilirea pensiei de dizabilitate severă, cauzată de o afecțiune generală, se va lua în calcul și stagiul de cotizare realizat până la apariția dizabilității, dar nu mai puțin de doi ani”, a relatat Djulieta Popescu.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are vești bune și pentru îngrijitorii persoanelor cu dizabilități severe. Din toamna anului viitor, anii dedicați îngrijirii bolnavilor vor fi incluși în stagiul de cotizare.

”Măsura va fi aplicată de la 1 octombrie 2020, indiferent de vârsta bolnavilor. Actualmente, în stagiu este inclusă perioada de îngrijire a copilului până la vârsta de 18 ani. De asemenea, tot din 2020, persoanele cu dizabilități care studiază vor primi o alocație lunară majorată. Cuantumul  alocației va constitui 100% din pensia minimă pentru dizabilitate severă”, a spus Djulieta Popescu.

92 la sută dintre persoanele din țara noastră, diagnosticate cu dizabilitate, sunt în vârstă aptă de muncă. Majoritatea a ajuns în această stare din cauza bolilor cronice, bolilor profesionale și accidentelor de muncă. Oficial, în țara noastră trăiesc 180 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 11 000 sunt copii.

Fluxul de știri
0