Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Caz de forță majoră: Guvernul se împrumută de la BERD pentru a cumpăra gaze naturale

© Sputnik / Miroslav RotariAnatol Usatîi
Anatol Usatîi - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova riscă să rămână de la 1 ianuarie 2020 fără gazele livrate din Rusia dacă Ucraina va interzice tranzitarea acestuia pe teritoriul său.
Forță majoră: Guvernul se împrumută de la BERD pentru a cumpăra gaze naturale

Autoritățile de la Chișinău iau în calcul orice scenariu posibil pentru ca moldovenii să nu ajungă în data de 1 ianuarie 2020 fără căldură în case. Iată de ce Guvernul intenționează să se împrumute de la instituțiile internaționale de creditare pentru a cumpăra gaze naturale în vederea depozitării acestuia.

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de astăzi este inclusă o chestiune care presupune: ”Inițierea negocierilor asupra Acordului de suport al proiectului și rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia”.

”Autoritățile sunt obligate să întreprindă toate măsurile necesare pentru a preveni situațiile de risc. Lulcrurile se îngreunează pentru că nu depinde de noi înțelegerile privind tranzitul din Rusia prin Ucraina. Avem mai multe opțiuni de livrare a gazelor. Suntem foarte recunoscători că există o deschidere din partea BERD la acest capitol. Vom iniția negocieri prin hotărâre de Guvern. Acesta este un plan de rezervă în cazul unor situații de risc sporit”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, în cadrul emisiunii ”Contrapunct” de la Sputnik Moldova. 

Potrivit ministrului, acești bani urmează să fie restituiți de către consumatorii finali, după procurarea gazelor naturale.

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat după Consiliul Suprem de Securitate, la care a fost abordat subiectul aprovizionării cu gaze naturale după 1 ianuarie 2020, că oamenii nu vor trebui să plătească mai mult dacă vor fi implementate soluțiile de alternativă, iar Rusia și Ucraina nu se vor înțelege în privința tranzitului de gaze prin țara vecină, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Fluxul de știri
0