CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Legalitatea interceptărilor telefonice efectuate de organele de drept a fost unul dintre subiectele de pe agenda ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat în noua sa componență de președintele Igor Dodon miercuri, 4 decembrie.
„Numărul interceptărilor crește atunci când începe campania electorală”, a fost una dintre constatările făcute de șeful statului la briefingul de după ședința CSS.
Igor Dodon a cerut în ședința CSS să-i fie prezentat numărul total de telefoane interceptate și dinamica interceptărilor pentru ultimii cinci ani. De asemenea, președintele a dorit să cunoască dacă persoanele interceptate au fost informate post-factum că le-au fost ascultate telefoanele, așa cum prevede Legea.
În plus, șeful statului a solicitat să-i fie prezentate rapoarte la fiecare trei luni despre situația interceptărilor.
Igor Dodon ar dori să știe „ce organe” efectuează interceptările, „câte numere de telefon” sunt ascultate și „în baza la ce”.
„Noi vrem să facem regulă în acest domeniu și eu vă promit că noi vom face regulă”, a declarat șeful statului la briefing.
Potrivit lui Igor Dodon, în anul 2018, organele de drept au efectuat aproximativ 10.000 de interceptări, dintre care Serviciului de Informații și Securitate (SIS) i-au revenit doar 600. De la începutul anului 2019 și până acum au fost făcute 3.300 de interceptări, dintre care doar 200 au fost efectuate de SIS.
Ar rezulta că majoritatea covârșitoare a interceptărilor sunt operate de subdiviziuni ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
„Marea majoritate a interceptărilor pe parcursul ultimului an și jumătate au fost inițiate de MAI. Eu cred că într-o săptămână o să am exact câte numere de telefon”, a declarat Igor Dodon.
În judecată au fost trimise 15.000 de dosare în 2018, iar interceptări au fost efectuate 10.000. În opinia lui Igor Dodon, acest paralelism ar evidenția „caracterul abuziv” al interceptărilor.
Când se vorbește despre interceptări, se are în vedere nu numărul de persoane sau numărul de telefoane ascultate, dar numărul de convorbiri, a precizat șeful statului.
Pe agenda ședinței CSS din 4 decembrie au figurat mai multe subiecte importante, printre care investigarea furtului din sistemul bancar, situația în domeniul asigurării cu energie electrică și gaze naturale, situația Aeroportul Internațional Chișinău și necesitatea reîntoarcerii acestuia în gestiunea statului, legalitatea interceptărilor telefonice efectuate de organele de drept, precum și eliberarea înainte de termen din detenție a lui Vlad Filat.