Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nagacevschi, despre eliberarea lui Filat: Demers semnat în ziua căderii Guvernului Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaFadei Nagacevschi
Fadei Nagacevschi  - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției a venit în fața presei pentru a vorbi despre eliberarea fostului premier Vlad Filat. Acesta a precizat că a fost o surpriză pentru el această informație.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Ministrul Justtiției, Fadei Nagacevschi, face declarații în cadrul unui breafing de presă. Acesta vorbeste despre eliberarea lui Vlad Filat din detenție. Oficialul a declarat că a fost o surpriză pentru el când a aflat că fostul premier a fost eliberat. Mai mult decât atât, Nagacevschi ar suspecta implicarea Guvernului Sandu în eliberarea lui Filat. Acesta a declarat că cauza a fost expediată în intanța de judecată în data de 12 noiembrie 2019, la demersul directorului interimar a penitenciarului nr 13, data de 12 noiembrie fiind ziua când a căzut Guvernul condus de Maiei Sandu. 

”Și pentru mine a fost o surpriză că o asemenea cauză se află că pe rol în instantanța de judecată. Am rămas surprins că nu am fost informat de Administrația Națională a Penitenciarelor despre faptul că există o asemenea cauză pe rol. Nu am văzut nici în mass-media că există informații cu privire la asemenea cauză”, a declarat Fadei Nagacevschi. 

Fadei Nagacevschi a declarat că nu vrea să lase loc de interpretări, dar s-a referit la mai multe acțiuni făcute de ministrul Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate, care ar fi în strânsă legătură cu eliberarea lui Filat. Fostul oficial ar fi întreprins mai multe vizite în Penitenciarul numărul 13, iar actualul șef al Administrația Națională a Penitenciarelor a fost numit chiar de ea. 

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vlad Filat iese la libertate – Informație confirmată de autorități

”Cauza a fost expediată în instanța de judecată în data de 12 noiembrie 2019, la demersul directorului interimar a penitenciarului nr 13. Data de 12 noiembrie, vă amintesc, este ziua când a căzut Guvernul Maiei Sandu. Este o coincidență sau nu, nu știu. Șeful Administrației de Stat a Penitenciarelor este numit de către Olesea Stamate în luna august 2019. Șeful numit de doamna Stamate semnează demersul către instanța de judecată prin care solicită eliberarea înainte de termen a domului Vladimir Filat. Coincidență. Nu știu. Eu încerc să clarific”, a precizat Fadei Nagacevschi. 

Fostul premier al țării noastre Vlad Filat a fost eliberat astăzi din penitenciarul numărul 13. Instanța de judecată a decis ca acestă să stea în libertate în baza articolului 91 din Codul Penal. 

Amintim că în data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Игорь Додон Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
În exclusivitate: Prima reacție a lui Igor Dodon, după eliberarea lui Vlad Filat

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Pe de altă parte, fostul premier Maia Sandu îl acuză de președintele Igor Dodon pentru eliberarea lui Vlad Filat din pușcărie.

"Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare. Să fie foarte clar - Guvernul pe care l-am condus nu are nimic în comun cu această decizie. Hotărârea ”vestitei” judecătorii Ciocana de eliberare a lui Filat ridică mari semne de întrebare, ca și multe alte hotărâri adoptate de justiția din Republica Moldova", a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ea a spus că acuzațiile lui Dodon la adresa echipei ei ar fi aberante, iar "complicitatea penitenciarului 13, care prezintă o hârtie datată cu ziua demiterii guvernului, este o făcătură grosolană".

Fluxul de știri
0