Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii vor plăti mai mult pentru produsele procurate on-line: Cum vor crește prețurile

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Inițiativa Ministerului de Finanțe de a impozita companiile nerezidente, precum Facebook sau Google, care prestează servicii electronice în țara noastră, nu va lovi în giganții IT, ci în cetățenii Republicii Moldova, consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

CHIȘINĂU, 03 dec - Sputnik. Expertul Veaceslav Ioniță a declarat pentru Sputnik Moldova că măsura autorităților de a impozita companiile nerezidente îi va afecta, în primul rând, pe moldovenii care preferă shoppingul on-line, mai puțin pe giganții IT care prestează servicii electronice. 

”Când un cetățean cumpără un produs de pe internet, compania producătoare îi percepe un TVA de 20% din valoarea produsului, care este ulterior transferat în bugetul Moldovei. O astfel de măsură poate aduce venituri suplimentare la bugetul de stat în valoare de 100 de milioane de lei anual. Întrebarea este dacă trebuie sau nu să fie implementată această măsură, având în vedere că orice majorare a prețurilor are efecte nefaste asupra populației” a menționat Veaceslav Ioniță.

În doar 5 ani, comerțul online a cunoscut un avânt spectaculos în țara noastră. În 2019, moldovenii au achiziționat de pe internet produse de peste 4,3 miliarde de lei, iar în 2020 procurările on-line de peste hotare vor fi de aproape 6 miliarde lde ei, estimează analistul. Cea mai atractivă țintă este divertismentul on-line, pe care expertul Veaceslav Ioniță îl compară cu piața petrolieră și a gazelor naturale luate împreună. La nivel global, în 2019 această piață va atinge cota de 2,2 trilioane de dolari și va constitui 2,5% din PIB-ul global. 

Fluxul de știri
0