Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Motivul pentru care a fost eliberat Vlad Filat

© Sputnik / Miroslav RotariVlad Filat la Judecătoria Buiucani
Vlad Filat la Judecătoria Buiucani - Sputnik Moldova
Abonare
Instanța de Judecată a decis ca fostul premier Vlad Filat să fie eliberat din arest. Acesta ar urma să iasă la libertate în această seară.

CHIȘINĂU, 3 dec - Sputnik. Instanța de judecată a decis eliberarea fostului premier Vlad Filat din detenție. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vlad Filat iese la libertate – Informație confirmată de autorități

Potrivit surselor Sputnik Moldova, Filat ar urma să iasă din pușcărie în această seară. Fostul premier nu a fost prezent la ședința de judecată. Astfel, eliberarea lui va avea loc la prezentare încheierii instanței de judecată Instituției Penitenciare.

Vlad Filat a fost eliberat conform articolului 91 din Codul Penal, care prevede următoarele: 

”Liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen: Persoanei care execută pedeapsa cu închisoare i se poate aplica liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen dacă a realizat programul individual de executare a pedepsei, a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care a fost condamnată, cu excepția cazului cînd dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească, și dacă se constată că corectarea ei este posibilă fără executarea deplină a pedepsei. Persoana poate fi liberată, în întregime sau parțial, și de pedeapsa complementară”

Amintim că în data de  27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier. Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Fluxul de știri
0