CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Una dintre localitățile-fantomă ale Moldovei se numește Dobruja - un sat din raionul Telenești, în care nu a mai rămas niciun om, deși figurează în registrul național. Oficial, aici își duc traiul șase persoane, în realitate însă nicio casă nu este locuită. Majoritatea oamenilor au plecat peste hotare la începutul anului 2000, vârstnici au decedat, iar tinerii nu au mai dorit să rămână în această localitate.
Numărul real al localităților lăsate în paragină este însă necunoscut. Potrivit recensământului realizat în anul 2004, satele Cuconeștii Vechi din raionul Edineț, Dărcăuții Noi din raionul Soroca și Odaia din raionul Șoldănești au câte un singur locuitor.
Republica Moldova este lider în ceea ce privește scăderea populației, potrivit prognozelor Institutului de Geopolitică și Științe Sociale din Cehia. Experții acestuia au realizat un clasament al țărilor care în secolul XXI se vor confrunta cu o scădere semnificativă a populației și au stabilit că țara noastră este fruntaș în acest top.
”În Moldova există două fenomene alarmante - natalitatea scăzută și, în același timp, plecarea masivă a oamenilor peste hotarele țării. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a contracara aceste tendințe, atunci în anul 2100 populația Moldovei va scădea cu 54% în comparație cu indicatorii anului 2020”, afirmă experții.
În altă ordine de idei, potrivit unor calcule, până în anul 2050 populația țării noastre va scădea cu aproape o treime, de la 3,5 milioane la 2,5 milioane de locuitori.
Datele Biroului Național de Statistică arată că, în 2017, peste 159 de mii de oameni au părăsit Republica Moldova și au locuit în străinătate cel puțin 9 luni cumulativ.
Un alt fenomen care, din an în an, devine o povară tot mai mare pentru bugetul țării este îmbătrânirea populației. Numărul angajaților este în permanentă scădere, iar cel al pensionarilor este în creștere.
Potrivit Biroului Național de Statistiică, în trimestrul doi al acestui an numărul cetățenilor angajați în câmpul muncii a fost de 943 de mii de persone, în vreme ce numărul persoanelor care au atins vârsta de pensionare este de 560 de mii. Cu alte cuvinte, mai puțin de doi salariați susțin în prezent un pensionar.