Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce farmaciile din Moldova preferă medicamentele de import și au prețuri atât de mari

© Sputnik / Miroslav RotariAna Groza
Ana Groza - Sputnik Moldova
Abonare
Asociația Investitorilor Străini recomandă autorităților îmbunătățirea sectorului medical și farmaceutic. Aceștea spun că sectorul medical în Moldova este preponderent public, iar asta denotă un decalaj și o barieră în accesul pacienților la servicii medicale private.
De ce farmaciile din Moldova preferă medicamentele de import și au prețuri atât de mari

Directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza, a declarat în studioul Sputnik Moldova că în Moldova se constata o prezență nesemnificativă a medicamentelor autohtone pe piața farmaceutică locală. În opinia Anei Groza, acest fapt se datorează susținerii insuficiente a producătorilor autohtoni de medicamente din partea autorităților publice. În această situație, companiile farmaceutice preferă să comercializeze produse de import pentru că au venituri mai mari.

„Dacă inițial erau 26 de companii locale de producere a medicamentelor, la ora actuală sunt doar 6 companii care dispun de așa-numitul standart GMP. Dânșii au nevoie de o susținere din partea statului pentru produsele locale, deoarece acestea au un preț mai scăzut. În această situație, companiile farmaceutice preferă să comercializeze produse de import pentru că au venituri mai mari. Când este vorba de distribuirea produselor locale în farmacii, proprietarilor le este mai convenabil să lucreze cu produse mai scumpe, deoarece acestea au o marjă de profit de până la 40% ”, a spus Ana Groza.

O altă observație este că la ora actuală sectorul medical din Moldova continua să fie preponderent constituit din instituții medico-sanitare publice. Facilitățile de ordin regulatoriu, dar și cele de acces la finanțare din Fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală generează un puternic decalaj și o barieră în accesul pacienților asigurați la servicii medicale prestate de instituțiile medico-sanitare private.

„Fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală este de 8 miliarde de lei, doar 5% constituie serviciile medico-sanitare private, iar eu ca pacient doresc o diversificare a acestora pentru a avea acces la servicii mai calitative inclusiv în zona privată”, a menționat Ana Groza.

După ce statul a eliminat monopolurile la acordarea serviciilor de dializă pentru pacienți, un alt segment care necesită a fi demonopolizat, în opinia investitorilor, este cel de acordare a serviciilor medicale bolnavilor cu maladii oncologice. Asociația recomandă insistent modificarea legislației cu privire la parteneriatul public – privat pentru prestarea serviciilor de radioterapie, în vederea asigurării accesului mai multor prestatori la acordarea serviciilor de radioterapie pentru bolnavii oncologici.

Fluxul de știri
0