Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alexandru Tănase, despre noul procuror general: Nu va fi niciodată ”omul” cuiva

Abonare
Alexandru Tănase a scris pe Facebook că este încrezător că noul procuror general este profesionist și nu va acționa pe criterii politice.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Fostul ministru al Justiției și ex președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase a scris pe pagina sa de Facebook că noul Procuror General Alexandr Stoianoglo este o persoană de încredere și își va păstra independența. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Mesajul noului procuror general, Alexandr Stoianoglo: Iată ce se va întâmpla de luni

”Pentru prima dată, în toată istoria Republici Moldova un procuror general își începe mandatul cu mesajul “Noi nu putem mai mult sa ținem toată țara in frica”. De fapt este cel mai puternic mesaj politic pe care l-am auzit de la un procuror general în ultimii ani. Smintiții așteaptă ca procurorul să bage cât mai mulți oameni la pușcărie, în timp ce pentru comunitatea avocaților, reformarea procuraturii înseamnă mai întâi de toate ca însăși procurorii să nu mai comită abuzuri”, a scris Tănase pe Facebook. 

Acesta a mai punctat că observă că mulți, în totală necunoștință de cauză, încearcă să-l înscrie pe Alexandr Stoianoglo in lista „oamenilor lui Dodon”.

”In cariera mea profesională am avut ocazia sa interacționez cu acesta de câteva ori și îmi pot permite să afirm că Alexandr Stoianoglo nu a fost și nu va fi niciodată „omul” cuiva. Este mai degrabă un „maverick”, ce deține independența interna necesară pentru a curma practica „îndosarierilor” la comanda din ultimii ani și ultima vreme”, a mai punctat Tănase. 

Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Alexandr Stoianoglo pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj, dintre cei patru candidați, la proba interviului - 74,22 de puncte.

După anunțarea punctajului de către președintele Consiliului, Angela Motuzoc, membrii CSP au votat unanim pentru a-i înainta președintelui Igor Dodon rezultatelor concursului de selectare a candidatului la funcția de procuror general.
Cei patru candidați selectați în final pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova au trecut joi, 28 noiembrie, proba interviului. 

Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Stoianoglo va fi în funcția de procuror doar un an, lacunele din lege ce-l fac vulnerabil

Fiecare dintre ei a susținut un interviu de aproximativ o oră în fața Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Reamintim că cei patru candidați au fost Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

Alexandru Stoianoglo este din Comrat. A absolvit școala nr.6 din orașul Comrat, a luat diploma de licență la Facultatea de Drept a ASM, iar ulterior și-a satisfăcut serviciul militar în orașul Krasnodar, Rusia.

Din 1992, timp de 15 ani, a activat în cadrul Procuraturii. Mai întâi ca ajutor al procurorului municipiului Chișinău, procuror superior al Secției Supravegherii Generale. Din 1995 până în 2001 este procuror al UTA Găgăuzia. Iar din 2001 până în 2007 deține funcția de adjunct al procurorului general al Republicii Moldova.

Și-a continuat activitatea în avocatură. A fost deputat în două legislaturi. A deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului și președinte al Comisiei securitate națională, ordine publică și apărare. Vorbește trei limbi: rusa, turca și găgăuza.

Fluxul de știri
0