Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Motivul pentru care magazinele din țară sunt invadate de produse agroalimentare de import

© Sputnik / Rodion ProcaIon Perju
Ion Perju - Sputnik Moldova
Abonare
Ne-am obișnuit deja ca rafturile magazinelor din țară să abunde în produse agroalimentare de import. Asta, în timp ce producătorii autohtoni se plâng că nu au unde să-și comercializeze marfa. De ce se întâmplă asta?
Motivul pentru care magazinele din țară sunt invadate de produse agroalimentare de import

Moldova nu are o legea care să-i protejeze pe producătorii autohtoni. La doi ani de când Guvernul a venit cu modificări la Legea cu privire la comerțul intern, documentul se prăfuiește pe rafturi. Între timp, magazinele din țară abundă în produse agroalimentare de import, iar producătorii autohtoni se plâng că nu au unde-și comercializa marfa.

„Chiar zilele trecute am discutat pe marginea acestei legi ca să treacă toate procedurile cât mai repede. Să știți că a fost o inițiativă și din partea președintelui Republicii Moldova privind modificarea acestei legi. Da, în această lege este stipulat că pe rafturi nu pot fi mai puțin de 50% din produsele autohtone, precum și alte prevederi”, a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Ministrul nu a putut da un termen când modificările la Legea cu privire la comerțul interior ar putea fi votate în Parlament, subliniind că totul depinde de Legislativ.

Ion Balan - Sputnik Moldova
Ion Balan: Nu avem încă o agricultură performantă- iată ce schimbări ne așteaptă

„Legea va intra în vigoare în cel mai scurt timp. Facem tot posibilul ca ea să ajungă în a doua lectură cu toate modificările care se propun. Nu vă pot da un termen deoarece este o procedură internă a Parlamentului”, a adăugat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Cert este că astăzi Moldova importă mult mai multe produse agroalimentare decât acum 10 ani, spune noul ministru al Agriculturii.

„În 2009-2010, Republica Moldova exporta mult mai multe produse agroalimentare decât exportă astăzi. Balanța comercială pe segmentul produselor agroalimentare era pozitivă comparative cu acum. Astăzi, noi importăm de două ori mai mult decât exportăm produse agroalimentare. Noi suntem invadați de fructe și legume. Nu mai vorbesc de produsele lactate care sunt mai mult de import, și asta pe fundalul delăsării sectorului zootehnic”, a adăugat Ion Perju.

Ministrul are o explicație pentru situația create. Acordul de Liber Schimb oferă posibilitatea Moldovei de a-și comercializa unele produse dar, totodată, obligă Moldova să accepte anumite cote de produse.

„Cu mult timp în urmă eram la o ședință a Ministerului Agriculturii la care se discutau cotele de import-export cu UE. Noi am discutat să ni se mărească cota de export la prune și cireșe, iar Uniunea Europeană ni-a spus clar: noi vă mărim cotele la produsele solicitate, dar noi solicităm să ne măriți cota de export pentru zahăr, carnea de pui și altele. Sunt niște norme internaționale care nu pot fi încălcate”, a adăugat Ion Perju.

Și problemele nu sfârșesc aici. Astăzi, magazinele percept taxe impunătoare de la producătorii agricoli care vor să ajungă cu produsele pe rafturi. Lucru ce trebuie reglementat, spune Ministrul Agriculturii.

„Mai avem o altă problemă. Magazinele mari percep o taxă foarte mare de la producătorii care vor să ajungă cu produsele pe rafturile lor. Aceasta este o altă problemă care trebuie discutată și reglementată de către stat. De fapt, acesta este rolul nostru, al Ministerului, al agențiilor care sunt și ce mai avem noi, să creem condiții producătorilor autohtoni, dar nu bariere”, conchide Ion Perju.

Cert este că ministrul Agriculturii a dat asigurări că problema urmează să fie soluționată.

„Noi vom crea condiții pentru producătorii autohtoni”, subliniază Ion Perju.

Amintim că, în primăvara anului 2018, Guvernul de la Chișinău a aprobat mai multe modificări la Legea cu privire la comerțul interior, care-i obligă pe administratorii magazinelor să asigure rafturile cu cel puțin 50% dintre produse autohtone. La doi ani de la aprobarea documentului de către Guvern nu s-a mai făcut nimic în acest sens. Pentru ca acesta să intre în vigoare trebuie să treacă și de Parlament.

Care sunt prioritățile noului ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ce soluții are noua conducere a sectorului pentru problemele existente, dar și când agricultura din țara noastră nu va mai fi lăsată la voia întâmplării, aflați în interviul integral atașat mai sus.

Fluxul de știri
0