Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon l-a numit în funcție pe noul procuror general al Republicii Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Alexandr Stoianoglo este noul procuror general al Republicii Moldova, numit în funcție prin decret prezidenția vineri, 29 noiembrie. Candidatura lui Stoianoglo i-a fost propusă șefului statului de Consiliul Superior al Procurorilor.

Alexandru Stoianoglo - Sputnik Moldova
Politică
Cine este Alexandru Stoianoglo, candidat la funcția de procuror general
CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Alexandr Stoianoglo a fost numit vineri, 29 noiembrie, procuror general al Republicii Moldova, printr-un decret prezidențial semnat de Igor Dodon în dimineaţa zilei.

Candidatura lui Stoianoglo i-a fost propusă șefului statului în seara zilei de joi de Consiliul Superior al Procurorilor, în urma concursului de selectare.

„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a Procurorului General, am agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

„Numirea Procurorului General este un moment mult așteptat de către societate, în vederea depășirii impasului atestat în raport cu instituția procuraturii. Reiterez că Republica Moldova, în perioada actuală, nu își poate permite luxul menținerii unei instituții-cheie în regim semifuncțional”, a adăugat președintele.

Igor Dodon menționează că „Procuraturii Generale urmează a-i fi asigurată independența deplină, iar toate procesele să rămână în afara politicului”.

„Procurorul general este mandatarul legalității și poartă obligația devotamentului față de patrie, responsabilității, integrității și a calităților morale, iar asta presupune că urmează să abordeze cu deosebit tact așteptările societății, în special privind dosarele de rezonanță referitoare la devalizarea sistemului bancar, fenomenul laundromat-ului și alte infracțiuni economice care au tulburat sistemul financiar-bancar național”, a evidențiat șeful statului.

Alexandru Stoianoglo este din Comrat. A absolvit școala nr.6 din orașul Comrat, și-a luat diploma de licență la Facultatea de Drept a USM, iar ulterior și-a satisfăcut serviciul militar în orașul Krasnodar, Rusia. Din 1992, timp de 15 ani, a activat în cadrul Procuraturii. Din 1995 până în 2001 a fost procuror al UTA Găgăuzia. Din 2001 până în 2007 a deținut funcția de adjunct al procurorului general al Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0