Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Expert, despre scrisoarea lui Macron către Putin: Europa nu vrea repetarea trecutului

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaVizita de lucru a președintelui Rusiei, Vladimir Putin în Franța
Vizita de lucru a președintelui Rusiei, Vladimir Putin în Franța - Sputnik Moldova
Abonare
Macron a reacționat la propunerea lui Putin privind introducerea unui moratoriu privind desfășurarea în Europa a rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune. Expertul Pavel Tarusin a comentat pentru Radio Sputnik ce crede despre poziția Parisului.

CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Președintele francez, Emmanuel Macron, este gata să examineze propunerea omologului său rus, Vladimir Putin, de a institui un moratoriu privind amplasareae rachetelor cu rază medie și scurtă în Europa, potrivit ziarului Frankfurter Allgemeine, care ar dispune de textul unei scrisori a lui Macron adresată lui Putin, informează Radiosputnik.ria.ru.

NATO - Sputnik Moldova
NATO va răspunde dacă Rusia va amplasa rachete la frontierele statelor membre

Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a anunțat că Vladimir Putin le-a transmis președinților „principalelor țări din Europa și Asia” un mesaj care se referă la rachetele de rază medie și scurtă de acțiune.

Potrivit ziarului, președintele francez a răspuns la scrisoarea din 23 octombrie și a promis că va studia cu atenție propunerea lui Putin și o va discuta în format bilateral și multilateral.

Lectorul în cadrul Facultății de Administrație Publică a Universității de Stat din Moscova, Pavel Tarusin este convins că poziția exprimată de Paris permite să deducem că Moscova poate miza pe probabilitatea unor negocieri suplimentare.

"Macron continuă politica sa de reconciliere în raport cu Rusia, de restabilire a relațiilor de încredere, care ar contribui la diminuarea probabilității unui conflict armat în Europa. Europa ține minte evenimentele care au avut loc la sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut, când rachetele noastre ”Pioner” și cele americane ”Pershing” au fost dislocate în Europa Centrală și de Vest, și nu dorește repetarea acelor evenimente. Mai ales că Macron nu are o poziție univocă în chestiunea NATO. Poziția lui Macron ar permite să găsim anumite platforme de negocieri pentru neadmiterea desfășurării unor noi tipuri de arme, pentru a evita punerea unor sarcini grele pe bugetele de stat și pentru a nu admite reducerea securității în Europa”, a declarat Pavel Tarusin.

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare nu mai este în vigoare, după ce la data de 2 august SUA și-a anunțat retragerea, acuzînd Rusia că nu ar fi îndeplinit condițiile acordului. Moscova neagă acuzațiile și înaintează obiecțiile sale privind nerespectarea tratatului de către americani.

Fluxul de știri
0