Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine este candidatul selectat de CSP pentru funcția de procuror general

© Sputnik / Мирослав РотарьFotoliu - funcție vacantă
Fotoliu - funcție vacantă  - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi a fost decis cine este candidatul la funcția de procuror general ce-i va fi prezentat președintelui Igor Dodon de Consiliul Superior al Procurorilor.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Alexandr Stoianoglo pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj, dintre cei patru candidați, la proba interviului - 74,22 de puncte.

După anunțarea punctajului de către președintele Consiliului, Angela Motuzoc, membrii CSP au votat unanim pentru a-i înainta președintelui Igor Dodon rezultatelor concursului de selectare a candidatului la funcția de procuror general.

Cei patru candidați selectați în final pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova au trecut joi, 28 noiembrie, proba interviului. 

Fiecare dintre ei a susținut un interviu de aproximativ o oră în fața Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).  

Фадей Нагачевский - Sputnik Moldova
Politică
Nagacevschi, despre concursul de selectare a candidaților la funcția de procuror general

Reamintim că cei patru candidați au fost Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

Candidații au declarat presei că și-au prezentat concepția referitoare la activitatea Procuraturii Generale, după care au răspuns la zeci de întrebări ce le-au fost adresate de membrii CSP.

Candidatul selectat de Consiliul Superior al Procurorilor îi va fi prezentat spre aprobare președintelui Igor Dodon.

Alexandru Stoianoglo este din Comrat. A absolvit școala nr.6 din orașul Comrat, a luat diploma de licență la Facultatea de Drept a ASM, iar ulterior și-a satisfăcut serviciul militar în orașul Krasnodar, Rusia.

Din 1992, timp de 15 ani, a activat în cadrul Procuraturii. Mai întâi ca ajutor al procurorului municipiului Chișinău, procuror superior al Secției Supravegherii Generale. Din 1995 până în 2001 este procuror al UTA Găgăuzia. Iar din 2001 până în 2007 deține funcția de adjunct al procurorului general al Republicii Moldova.

Și-a continuat activitatea în avocatură. A fost deputat în două legislaturi. A deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului și președinte al Comisiei securitate națională, ordine publică și apărare. Vorbește trei limbi: rusa, turca și găgăuza.

Fluxul de știri
0