Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Muzeul Serviciului Vamal, la 12 ani de la fondare - Video, Foto

© Photo : Muzeul Serviciului VamalMuzeul Serviciului Vamal
Muzeul Serviciului Vamal - Sputnik Moldova
Abonare
Muzeul Serviciului Vamal împlinește astăzi, 28 noiembrie, 12 ani de la fondare. În toți acești ani, colecția Muzeului a crescut exponențial, cuprinzând o mare varietate de obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică etc.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Fondatorul Muzeului, Petru Costin, este angajat al Serviciului Vamal și, în anul 2011, devine deținător al recordului Guinness pentru cea mai numeroasă colecție de potcoave din lume – 3200 de bucăți.

 

De atunci și până în prezent, colecția de potcoave a fondatorului Muzeului Serviciului Vamal s-a mărit până la aproximativ 15 000 de bucăți, anunță într-un comunicat de presă Secția Relații Publice a Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

De asemenea, Muzeul Serviciului Vamal deține o colecție impresionantă de chipiuri, berete și uniforme ale diferitor instituții vamale și de forță din întreaga lume, care numără, în total, peste 1 200 de exemplare.

Săbii orientale și europene, pumnale, cuțite de vânătoare, baionete din oțel și unelte de muncă sau icoane, toate de valoare istorică și culturală ce datează din epoca de piatră până în sec. XX,  sunt doar câteva obiecte din patrimoniul muzeal al instituției.

O altă colecție notorie este compusă din steaguri de luptă istorice, care conține 35 de drapele ce reprezintă stindarde din perioada unor domnitori precum Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Mihai Viteazul. Grație conlucrării avute cu mai mulți istorici și oameni de știință, dar și datorită diferitor materiale de arhivă și cărți pe care le-a studiat, Petru Costin a reușit să recompună o colecție autentică și valoroasă de steaguri istorice, cel mai vechi – drapelul geto-dacic, datând din secolul al II-lea î.Hr.

Tot Petru Costin, care are la activ peste 300 de expoziții naționale și internaționale, este și autorul celei mai mari hărți a țării noastre, cu o suprafață de 64 m2, constituită toată numai din monede (190 de mii de bucăți).

În anul 2018, colecționarului Petru Costin i-a fost conferit Ordinul ”Bogdan Întemeietorul”, o înaltă distincție de stat din Republica Moldova, pentru merite în opera de renaștere spirituală și morală a societății. De-a lungul activității sale, colecționarul a fost decorat cu peste 50 de ordine și medalii.

 

Fluxul de știri
0