Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Femeile sunt încurajate să anunțe poliția dacă soții le fac asta, împotriva voinței lor

© Sputnik / Miroslav RotariVioleta Andriuta
Violeta Andriuta - Sputnik Moldova
Abonare
Violeta Andriuța: Sexul forțat în familie este violență sexuală, dar nu obligație conjugală, așa cum percep multe femei.
Femeile sunt încurajate să anunțe poliția dacă soții le fac asta, împotriva voinței lor

Cinci femei au depus plângere la poliție pe parcursul acestui an pentru faptul că au fost forțate de soți să întrețină raporturi sexuale. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de către Ghenadie Neamțu, șef de secție din cadrul Inspectoratului General de Poliție, jurista Centrului de Drept al Femeilor Violeta Andriuța și psihologul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale Sergiu Toma.

Potrivit invitaților, multe femei din țara noastră trec sub tăcere faptul că sunt abuzate sexual de către soți, ani în șir. Și asta în condițiile în care această formă de violență domestică este pedepsită penal în Republica  Moldova. Problema constă în faptul că soțiile consideră că este o obligație conjugală să-și satisfacă sexual partenerii de viață, contrar voinței lor. De asemenea, le este rușine să comunice poliției că trec prin asemenea experiențe traumatizante.

”Când evaluăm cazurile victimelor violenței domestice, constatăm că multe femei sunt abuzate sexual de către soți. Ele însă refuză să depună plângere la poliție, deoarece au convingerea că își fac datoria de soție. Am întâlnit doar două cazuri când soțiile abuzate sexual au depus plângere. Ulterior, o victimă și-a modificat depozițiile, spunând că a fost influențată de organul de urmărire penală. În societate abuzul sexual în familie e perceput că o obligație conjugală. Ca urmare, nu putem aplica prevederea din Codul Penal, care pedepsește abuzul sexual în familie”, a explicat Violeta Andriuța, jurista Centrului de Drept al Femeilor.

Femeile abuzate sexual de soți sunt încurajate să apeleze la 112, imediat după consumarea actului sexual. Numai în acest caz, infracțiunea poate fi demonstrată, iar abuzatorul – pedepsit. Potrivit poliției, pe parcursul anului 2019, au fost intentate 51 de dosare penale pe cazuri de viol și acțiuni violente cu caracter sexual în familie.

Fluxul de știri
0