Deficitul mare de profesori, salariile mici ale cadrelor didactice și nivelul scăzut de pregătire al unor instituțiilor de învățământ pentru perioada rece a anului sunt câteva dintre problemele cele mai stringente ale domeniului educației ce necesită a fi soluționate de urgență și care vor fi o prioritate pentru noul ministru al Educației Culturii și Cercetării.
Asigurarea vine din partea noului conducător al domeniului, Corneliu Popovici, și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.
„Eu sunt de părerea că noi avem astăzi cu totul alte priorități și alte lucruri pe care trebuie să le soluționăm. Am menționat despre pregătirea pentru sezonul de iarnă, pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, asigurarea bunei funcționări a școlilor, atragerea profesorilor în sistem, modificarea cadrului normativ”, spune Corneliu Popovici.
Noul ministru al Educației, Culturii și Cercetării a ținut să sublinieze că speculațiile de natură politică nu-și vor găsi locul în sistemul educațional.
„Categoric voi insista ca orice speculație de natură politică să fie exclusă din sistemul educațional. Totodată, vom exclude orice încercări de a perturba sistemul educațional și societatea moldovenească”, a adăugat Corneliu Popovici.
Referitor la posibilitatea schimbării denumirii disciplinei Limba Română, Corneliu Popovici a răspuns franc.
„Nu cred că vor fi discuții referitor la schimbarea denumirii disciplinei Limba Română – nu găsesc necesar de a face această schimbare”.
În ceea ce privește disciplina Istoria Românilor, ministrul Educației a subliniat că o decizie în acest sens urmează să fie luată după ce experții își vor expune opinia.
„Sunt foarte multe opinii cu privire la disciplina Istoria Românilor. De exemplu, în România nu se predă disciplina Istoria Românilor. În România, din anul 1997, adică mai mult de 20 de ani se ține cursul de Istorie. Astfel de denumire are cursul respectiv și în Franța, Germania și alte țări. De ce se face așa? Deoarece unul din principiile actuale de predare în școli este de a exclude etnocentrismul. Cum va fi la noi, cred eu, referitor la acest subiect se vor expune experții atât naționali cât și internaționali”, conchide Corneliu Popovici.
Amintim că odată cu venirea lui Corneliu Popovici la cârma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în presă au apărut mai multe speculații cu privire la eventuale modificări de denumire a disciplinelor - Limba Română și Istoria Românilor.