Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chișinăul acceptă formula de compromis a OSCE pentru a soluționa problema transnistreană

© Sputnik / Irina LeahovaВерховный Совет непризнанной ПМР
Верховный Совет непризнанной ПМР - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a susținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre agenda de discuții a Reuniunii Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai OSCE, care se va desfășura pe 5 și 6 decembrie la Bratislava, Slovacia.

CHIȘINĂU, 28 nov - Sputnik. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că în cadrul celei de-a 26-a reuniuni a Consiliului de miniștri de Externe ai OSCE se va discuta inclusiv despre problema transnistreană. 

"În mod tradițional, la ședințele Consiliului de Miniștri sunt discutate și propuse spre aprobare declarațiile tematice și regionale, inclusiv o declarație privind procesul de negocieri cu privire la problema transnistreană. Avem o restanță în acest sens", a menționat oficialul. 

Potrivit lui Alexandru Flenchea, Chișinăul este pregătit să semneze protocolul restant al rundei de negocieri în formatul „5+2”, care s-a deșfășurat la Bratislava în luna octombrie. 

Днестр - Sputnik Moldova
Societate
Cum poate fi „rupt lanțul violenței”: Planurile ONU pentru Transnistria până în 2022

Asta după ce reprezentantul special al OSCE Franco Frattini a propus o formulă de compromis pentru Chișinău și Tiraspol, care aveau opinii diferite asupra conținutului protocolului.

Alexandru Flenchea a refuzat să ofere detalii despre conținutul ”formulei de compromis” propusă de Frattini, dar a declarat că Chișinăul va insista în continuare pe asigurarea libertății de circulație, respectarea drepturilor omului în regiune, soluționarea definitivă a problemelor școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană și pe facilitarea comerțului între cele două maluri ale Nistrului, prin unificarea tarifelor vamale și fiscale. 

Flenchea a menționat că Tiraspolul a insistat în cadrul conferinței de la Bratislava din luna octombrie ca prioritățile Chișinăului să nu figureze în textul protocolului.

”Formula de compromis le permite ambelor părți să păstreze spațiul de manevră pentru a trasa ulterior prioritățile Chișinăului și Tiraspolului. Deschiderea părții moldovenești pentru agrearea unui set comun de obiective pentru viitor în textul Protocolului rundei de negocieri în formatul „5+2” de la Bratislava a fost reconfirmată printr-o scrisoare transmisă săptămâna aceasta tuturor participanților în formatul de negocieri „5+2”, a declarat viceprim-ministrul”, a delarat vicepremierul.

În același timp, Alexandru Flenchea a declarat că autoritățile moldovenești vor reveni cu o ofertă de priorități după lucrările Consiliului Ministerial OSCE din 5-6 decembrie, iar ulterior se vor fi luate măsuri pentru implementarea acestora. 

În perioada 5-6 decembrie 2019, în orașul Bratislava, Slovacia, va avea loc cea de-a 26-a Reuniune a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la OSCE, în cadrul căreia o atenție aparte va fi acordată conflictelor regionale, printre care se regăsește și dosarul transnistrean.

Fluxul de știri
0