Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

WADA cere eliminarea Rusiei din competițiile sportive internaționale: Reacția lui Lavrov

Abonare
Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a comentat recomandările WADA de a recunoaște RUSAD ca fiind neconform codului antidoping.

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova va insista pe „necesitatea unei discuții oneste”.

”Faptul că există persoane care doresc să pună Rusia în poziție de defensivă, în poziția acuzatului, și, de fapt, acuzat de orice și peste tot, în orice domeniu din viața internațională: conflicte, economie, energie, conducte de gaze, comerț cu produse militare – peste tot Rusia încalcă ceva sau face ceva care nu este convenabil pentru una sau mai multe țări occidentale. Prin urmare, din punctul lor de vedere, cu cât sunt mai multe decizii de acest fel sunt luate, cu atât este mai bine, pentru argumentarea lor antirusă. Dar noi cunoaștem și faptul că aceste țări sunt direct implicate în provocarea unor astfel de situații. Iată de ce, vom susține nevoia unei discuții oneste în orice chestiune, inclusiv în ceea ce privește asigurarea unui tratament egal al comportamentului fiecărei țări pe arena internațională”, a declarat Lavrov.

Potrivit acestuia, nu merită să facem concluzii pripite, deoarece deciziile Comitetului de revizuire a conformității al Agenției Internaționale Antidoping nu sunt definitive, ele mai urmează să fie examinate de Comitetul Executiv.

Recomandările WADA

În ajun, Comitetul de revizuire a conformității al WADA a recomandat ca Rusia să fie exclusă din competițiile internaționale pe un termen de patru ani: să i se interzică să participe la întreceri sportive de amploare, să fie lipsită de posibilitatea de a evolua sub propriul drapel, iar la competiții să fie admiși doar sportivii „curați”.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) - Sputnik Moldova
Coșmarul sportului rusesc. Ce pericol prezintă raportul WADA

Comitetul executiv WADA va lua decizia finală pe 9 decembrie.

Anterior, în anul 2015, Agenția Internațională Antidoping i-a mai ridicat agenției RUSAD competența de a verifica sportivii. Restabilirea acesteia s-a reușit în septembrie 2018, cu condiția de a le prezenta experților WADA baza de date a laboratorului antidoping din Moscova. În momentul de față, Rusia este suspectată de manipulări cu aceste informații: în opinia Comitetului, baza transmisă de Rusia în ianuarie diferă de cea pe care deja o deținea WADA.

Partea rusă a oferit răspunsuri la 31 de întrebări legate de acest subiect. Săptămâna trecută, Comitetul de revizuire a conformității a examinat aceste răspunsuri și raportul experților. Cu toate acestea, Comitetul a recomandat ca RUSAD să fie lipsit de statut.

Fluxul de știri
0