Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul a dat undă verde: Soțul supraviețuitor va putea primi pensia celui decedat

CC0 / Pixabay / beejees / pensionar
pensionar - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care stabilește că pensia persoanei decedate înaintea împlinirii a cinci ani din ziua pensionării va fi plătită soțului sau soției rămase în viață.

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Cabinetul de Miniștri, reunit astăzi în ședință, a avizat pozitiv proiectul înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Igor Dodon, care prevede acordarea îndemnizațiilor în cazul decesului unuia dintre soți.

Veronica Pârlea-Conovali - Sputnik Moldova
La ce vârstă trebuie să iasă la pensie pedagogii: Declarația unui dascăl cu experiență

Potrivit proiectului, în cazul în care o persoană moare înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul sau soția rămasă în viață va primi îndemnizații lunare echivalente cu pensia pentru limita de vârstă de care a beneficiat soțul sau soția decedată.

Cu alte cuvinte, dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice două pensii în perioada menționată.

De dreptul la pensie de urmaș vor beneficia doar soțul sau soția persoanei decedate, nu și alte categorii de succesori. 

”În vederea asigurării cu resurse financiare suplimentare a soțului supraviețuitor, compensându-i venitul ratat ca urmare a decesului soțului, precum și a consolidării încrederii contribuabililor față de sistemul de pensionare, proiectul de lege menționat se susține”, menționează în avizul Cabinetul de Miniștri.”

Potrivit proiectului de lege, în 2020 statul va aloca aproape 50 de milioane de lei pentru a plăti îndemnizațiile în cazul decesului unuia dintre soți. Aceste cheltuieli au fost incluse în proiectul bugetului de asigurări sociale pentru anul viitor. Pentru a intra în vigoare, inițiativa trebuie să primească votul parlamentarilor. 

Fluxul de știri
0