Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia a avut dreptate. Ce lecție dă WADA prin îndemnul de a pedepsi sportul rusesc

© REUTERS / AGENCJA GAZETAWADA
WADA - Sputnik Moldova
Abonare
Avocații sportivi califică această situație drept o „nebunie totală”, dar recunosc că, în cazul adoptării deciziei recomandate de Comitet, șansele de a o contesta sunt extrem de mici.

Comunitatea sportivă din țara noastră este în stare de șoc după anunțarea planurilor Agenției Mondiale Antidrog (WADA), scrie politologul Irina Alksnis într-un editorial pentru RIA Novosti.

Ieri, Comitetul de conformitate al WADA a publicat o declarație care se reduce la două puncte principale: a) Rusia combate eficient dopajul în cadrul sportului național; b) Rusia trebuie aspru pedepsită.

Serios, anume așa și scrie.

Activitatea Agenției ruse Antidopaj (RUSADA) a fost recunoscută ca fiind eficientă, iar cooperarea acesteia cu alte organizații antidoping a fost una fructuoasă. Comitetul nu recomandă monitorizarea și supravegherea specială a organizației pe o perioadă de patru ani.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) - Sputnik Moldova
Coșmarul sportului rusesc. Ce pericol prezintă raportul WADA

Totodată, a fost prezentată o listă de sancțiuni recomandate. Cele mai importante fiind interdicția de a organiza în țară competiții internaționale, participarea la competiții a sportivilor „curați” doar cu statut neutru și privarea echipei naționale de posibilitatea de a concura sub drapelul național în cadrul unor competiții importante. Toate acestea - pentru aceiași perioadă de patru ani.

O decizie principială va fi luată în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al WADA din 9 decembrie.

Comentariile reprezentanților sportului rus oscilează între speranța că poate totul se va rezolva, groaza că o astfel de decizie ar ”ucide sportul rusesc” și revolta față de acțiunile nedrepte ale WADA.

Avocații sportivi califică această situație drept o „nebunie totală”, dar recunosc că, în cazul adoptării deciziei recomandate de Comitet, șansele de a o contesta sunt extrem de mici.

Totodată, în foarte multe declarații transpare o sinceră nedumerire, de ce se întâmplă toate acestea.

Lavrov a promis, în glumă, că va rezolva problema alegerilor din SUA - Sputnik Moldova
Video
Lavrov a promis, în glumă, să rezolve problema alegerilor din SUA

Până la urmă, problemele parcă erau soluționate treptat. Rusia executa cu acuratețe cerințele care i-au fost în față și a făcut totul pentru a remedia situația. Și în general, istoria cu dopajul, atât în esență, cât și ideologic, ține de mijlocul lui 2010, când Occidentul a izolat Rusia, încercând să obțină capitularea acesteia pe toate direcțiile, iar marele sportul mare, tradițional, este legat de marea politică. de atunci însă s-au produs schimbări radicale în lume. Însă nu a reușit, țara a rezistat și a revenit pe arena internațională într-un nou context geopolitic, iar cooperarea cu țările occidentale este în proces de restabilire.

Dar de ce în sport situația doar se agravează, iar sportivii noștri rămân ostaticii WADA, care, se pare, nu intenționează să se oprească din rusofobia sa frenetică?

Întrebarea este una cu adevărat foarte importantă, însă deloc dificilă.

WADA se comportă astfel cu sportul rusesc în acest mod pur și simplu pentru că își poate permite asta.

În câțiva ani, Rusia și-a schimbat radical poziția în politica mondială. Dar acest lucru a fost posibil nu pentru că Moscova s-a supus indicațiilor, ci pentru motive exact contrare.

Rusia a refuzat să joace după regulile care i-au fost impuse (mai exact, dispozițiile) și a început să le creeze activ pe ale sale proprii. Evident, era un lucru riscant. Însă strategia ”de a sta cuminte și a nu irita și mai mult Occidentul” ar fi adus în mod garantat țara la catastrofa spre care era împinsă.

Rezultatul este cunoscut deja.

Citiți materialul integral pe ru.sputnik.md.

Fluxul de știri
0